// Tips voor een juiste afstelling van uw bureaustoel - BeterZitten
BeterZitten Ergonomische bureaustoelen

Tips voor een juiste afstelling van de bureaustoel

×
Ga terug naar het overzicht

Een goede zithouding is essentieel voor gezond computerwerk.

Het correct instellen van de bureaustoel vormt de basis voor de inrichting van je werkplek. Het is aan te raden om de handleiding van de stoel te raadplegen. Deze handleiding is soms te vinden onder de zitting of online op de website van de fabrikant.

Indien je geen instructies kunt vinden, kan je de bureaustoel op de volgende manier instellen:

  • Zet de rugleuning rechtop.
  • Als de stoel deze functie heeft, kantel dan de zitting horizontaal bij het instellen.

1. Hoogte van de zitting instellen

Stel de hoogte van de zitting zo in dat je bovenbenen horizontaal staan om te voorkomen dat er te veel druk ontstaat aan de achterkant van je bovenbenen. Let erop dat je knieën nooit hoger zijn dan je heupen, anders zit je te laag. Als je te hoog zit, kan dit te veel druk aan de achterzijde van je benen veroorzaken.

zithoogte bureaustoel instellen

2. Stel nu de zitdiepte van de bureaustoel in

Bij de meeste stoelen kan de zitting naar voren of naar achteren worden verschoven. Vaak is de zitting te ontgrendelen met een knop onder de zitting die kan worden uitgetrokken of ingeduwd.

Bij sommige stoelen moet echter juist de rugleuning naar voren of naar achteren worden verplaatst in plaats van de zitting zelf.

Een vuistregel is dat er tussen de voorzijde van de zitting en de binnenkant van de knie een gebalde vuist (vier vingers) past, zodat er voldoende ruimte overblijft en de bloedvaten en zenuwen van de benen niet worden bekneld wanneer de benen naar achteren worden bewogen.

Zitdiepte instellen bureaustoel

3. Stel de hoogte van de rugleuning goed in

Over het algemeen heeft de rugleuning aan de onderzijde een bolling, de lumbaalsteun of lendensteun. Deze is soms ook in diepte in te stellen met een draaiknop of met een luchtpompje.

Positioneer de rugleuning zodanig dat hij in de rugholte past en daar de steun geeft, ongeveer vanaf de broekband.

Bij een goede instelling ervaar je direct een verbeterde ondersteuning van de onderrug, het bekken en daarmee ook de wervelkolom.

Als je gaat zitten is het belangrijk om de billen goed achter in de stoel te drukken en vervolgens tegen de rugleuning aan te gaan zitten.

rughoogte bureaustoel instellen

4. Armleuningen van de bureaustoel instellen

Plaats eerst de vingers van een van je armen op het sleutelbeen en laat de arm ontspannen hangen. Breng vervolgens de armsteun omhoog tot deze de elleboog raakt.

Zet de andere armleuning op dezelfde hoogte en stel indien mogelijk de armleuningen ook in de breedte in, dicht bij het lichaam. De armsteunen moeten zo ingesteld worden dat de ellebogen ondersteund worden bij de werkzaamheden. Dit kan ook worden bereikt door de gebogen armen ontspannen te laten hangen in een hoek van ongeveer 90 graden en dan de armen te ondersteunen met de armsteun.

Als de armsteunen ook in breedte verstelbaar zijn, moeten deze dicht naast het lichaam worden gepositioneerd.

armleuningen burostoel instellen

5. De bureaustoel staat nu goed ingesteld!

Door de bureaustoel goed in te stellen zorg je voor een betere ergonomische zithouding. Zeker wanneer je hele dagen achter het beeldscherm zit voorkom je met een goede bureaustoel instelling lichamelijke klachten zoals rugklachten, nekpijn, schouderpijn en RSI.

6. Gratis: 10 tips om beter te zitten

Wat kun je nog meer doen om rug- en nekklachten, stramme spieren of gewrichtspijn te voorkomen? Leer hoe je de rest van je werkplek goed kunt instellen, zoals het beeldscherm, de muis en het toetsenbord, door ons gratis E-book “zit slimmer, werk beter” te downloaden.. En wat dacht je van een zit-sta bureau? Zo blijf je vitaal, gezond en productief.

Download E-Book

Meer weten?

Wil je meer weten of eens een week een bureaustoel van BeterZitten uitproberen? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op of bel: 0318 – 48 48 54


Goed zitten met onze professionele bureaustoelen

Professionele bureaustoel Ergo 300
Bureaustoel Ergo 300 
Professionele bureaustoel Ergo 452
Bureaustoel Ergo 452
Nuance BeterZitten
Bureaustoel Nuance
Ga terug naar het overzicht