BeterZitten Ergonomische bureaustoelen

Ergonomische zadelkruk

×

“Zitten is dodelijk” en “zitten is het nieuwe roken” zijn veel gehoorde uitspraken die ons doen beseffen dat langdurig zitten niet goed voor ons is. In Nederland zijn dan ook meer dan 2 miljoen mensen die last hebben van rugklachten, nekklachten en schouderklachten. Een ergonomische zadelkruk is steeds meer een alternatief voor een gewone bureaustoel.

Kantoorwerkers maken gebruik van een kantoorstoel / bureaustoel die in diverse uitvoeringen verkrijgbaar is maar in de praktijk, gezien het aantal rugklachten, niet altijd de goede steun in de rug geeft. Dit heeft ook te maken met een slechte instelling van de bureaustoel.

85% van de mensen weet niet waar de knoppen van de stoel voor dienen… hoe kunnen ze dan de stoel goed instellen? Goed instellen is een eerste begin.

Zadelkruk op kantoor

Ergonomische zadelkruk als alternatief

Zoekt u een alternatief voor een gewone standaard bureaustoel? Wellicht is een zadelkruk dan geschikt voor u. Door de houding op een kruk is het mogelijk dynamischer te zitten. Wij adviseren u graag en helpen u te kiezen welke (zadel)kruk het beste bij u past. U hoeft er de deur niet voor uit want wij komen met de ZitExpres, een auto vol zadelkrukken, naar u toe zodat u op uw eigen werkplek het zitcomfort kunt ervaren. Probeergemak noemen wij dat.

ZitExpres aanvragen

Assortiment ergonomische zadelkrukken

In ons assortiment hebben we zadelkrukken van Score de nummer één in professionele zadelkrukken. Een Nederlands bedrijf met kwalitatief uitstekende zitoplossingen voor kantoor, ziekenhuizen, laboratoria, schoonheidspecialist, tandartsen en mondzorg en voor productiebedrijven.

Score zadelkruk productspecificaties

 • Verkrijgbaar met brede (Jumper) en smalle zitting (Amazone)
 • Verkrijgbaar met lendensteun
 • Met of zonder balans mechaniek
 • Uit te breiden met voetbediening
 • Als optie in naadloze uitvoering waardoor uitermate hygiënisch
 • Meerdere kleuren

Leverbaar zonder balansmechaniek maar wel met zithoekverstelling al vanaf €388,00 exclusief BTW.

ZitExpres aanvragen

Een ergonomische zadelkruk als alternatief voor de bureaustoel

Wanneer mensen, vaak door pijn in de rug, niet meer lekker op de bureaustoel zitten, dan zoeken ze naar een alternatief. We zien dan ook dat de vraag naar een krukje, al of niet op wielen, zitbal, zadelkruk, tabouret of zadelkruk met rugleuning of andere ergonomische kruk toeneemt.

In het verleden was de kniestoel populair onder mensen met rugpijn en rugklachten. Om de houding te corrigeren treffen we ook wiebelkussens, zachte kussens of losse lendensteunen aan. Alles om de zithouding te kunnen corrigeren in een houding dat er geen pijn meer ontstaat.

Zadelstoel, zadelkruk of tabouret

De zadelkruk of zadelstoel zien we ook wel onder de noemer tabouret of taboeret en in mindere maten onder de naam ponyseat. Op Google is weinig te vinden over het ontstaan van het zitten op een zadelkruk. In het museum Huis Doorn in Doorn staat in de werkkamer van Keizer Wilhelm II een stoel die is vormgegeven als een paardenzadel. Deze lijkt veel op een normaal paardenzadel en kan met recht een ponyseat genoemd worden.

Het zitten op een zadel geeft een natuurlijke kanteling van het bekken die er voor zorgt dat we gemakkelijker rechtop kunnen zitten. De zitbotjes worden minder belast en de druk komt meer op de voeten en de binnenkant van de benen te liggen.

Dit is anders dan bij een zitting in de vorm van een tractorzadel of fietszadel. Deze worden nog wel eens verward met een zadelkruk. Het vergelijk met een fietszadel is zo gek nog niet omdat ook dit zadel de ruimte geeft de benen naar beneden af te laten hangen maar de druk blijft meer meer op de zitbotjes dan bij een echte tabouret.

Wat is nu een goede ergonomische zadelkruk?

Ergonomische zadelkruk als alternatief zitten

Wanneer u een ergonomische zadelkruk wilt kopen komt u in een woud van aanbieders terecht. De prijzen variëren van € 30,00 tot € 700,00. Het kan niet anders dan dat er een groot verschil is in kwaliteit, pasvorm en zitcomfort.

Materialen van de zadelkruk

Dat begint al met de gebruikte materialen, de kwaliteit van de gasveer voor de hoogte instelling, het materiaal van het voetkruis en het soort wielen. Als laatste het materiaal en de bekleding van de zadelstoel zelf. In een tijd van duurzaamheid kijken we ook naar de levensduur en willen we graag dat het product lang meegaat. Klik hier voor een overzicht van de stoffen.

Kies voor kwaliteit

Kijk maar eens naar de conditie van een gemiddelde zadelkruk op wielen bij een kapperszaak. Deze worden intensief gebruikt en we zien ze nogal eens kapot ergens in de hoek staan. Kiezen voor kwaliteit is dan vaak goedkoper en duurzamer.

Bij de tandarts of pedicure zien we ook het gebruik van een zadelstoel maar daar staan in het algemeen een betere kwaliteit krukken. Een goedkope tabouret is als snel gekocht maar waar kan je nu op letten als je een zadelkruk koopt? Want ieder mens is immers verschillend.

Waar kunt u op letten als u een zadelstoel koop?

Maat en pasvorm

Allereerst op de maat en de pasvorm! Er zijn diverse breedte maten in zadelzit te koop en de vorm van de zitting is ook per aanbieder verschillend. Met name vrouwen kiezen vaker voor een smaller zadel dan mannen. Om begrijpelijke reden geven mannen de voorkeur aan een zadelzitting die aan de voorzijde niet teveel omhoog staat.

zadelzit amazone smal en jumper standaard

Verstelbaarheid

Bij de betere mechanieken is de zithoek van de zitting te verstellen. Daardoor kan de stand van het bekken optimaal worden neergezet en de druk aan de voorzijde van de zitting worden verminderd.

kantelbare zitting zadelkruk

Hoogte van de zadelkruk

Verder kunt u letten op de hoogte instelling van de gasveer. Er zijn zadelkrukken die geschikt zijn voor lage zit maar ook voor hoge zit aan werktafels van 90 cm. Er zijn zelfs lange gasveren verkrijgbaar die werken op sta-hoogte ondersteunen.

De zitting: afwerking en zachtheid

U kunt ook letten op de afwerking en mate van zachtheid van de zitting. Er zijn Zadelkrukken met PUR schuim zitting die duurzaam zijn in gebruik en eenvoudig schoon te maken zijn. Deze zien we veel in productie omgevingen en bij kappers. Het meeste komt een zitting in kunstleer voor en die staan vaak bij tandartsen, medisch specialisten, pedicures en schoonheidsspecialisten. Het gaat er dus om dan de zadelkruk goed past bij het lichaam en de uit te voeren werkzaamheden.

Dynamische balance zitting

Onze fabrikant Score brengt zadelkrukken op de markt met zogenaamde balance zitting. Daarvoor bevindt zich dan een extra handel of ring onder de zitting waarmee de weerstand van de kanteling kan worden ingesteld.

Dynamische kantelbare zitting van de tabouret

Het voordeel van de kantelbare zitting is dat hiermee een starre zit veranderd in een meer bewegende dynamische zit. Het zadel beweegt subtiel mee voor extra comfort en een gunstig effect op de spieren en de wervelkolom

Houding op de zadelkruk

De ruggengraat of wervelkolom is opgebouwd uit wervels die zich bij het staan en lopen in een natuurlijk s-vorm bevinden. Deze positie willen we ook graag vasthouden bij het zitten. Wanneer we dit doen op een standaard stoel met de gebruikelijke hoek van 90 graden van de benen, kunnen we deze houding niet volhouden en zakken we in elkaar waardoor de wervels niet meer netjes in de S-vorm blijven staan.

De druk op de tussenwervelschijven neemt dan eenzijdig toe. Dit geeft kans op rugklachten. Om de natuurlijk S-vorm houding makkelijker vol te houden is het nodig de rug te ondersteunen of juist hoger te gaan zitten waardoor het bekken naar voren kantelt. Het beste is bij het zitten een verticale lijn te trekken van de oorlel, schouder tot de heup en hiel. Dit vraagt wel om een goede balans en evenwicht coördinatie.

Op een zadelkruk zit u dus het meest effectief als u hoger dan normaal zit. De perfecte zithoogte is die waarbij de bovenbenen natuurlijk aansluiten op de vorm van het zadel. Hierdoor wordt de maximale heuphoek gerealiseerd (130 tot 140 graden), terwijl het gewicht evenwichtig verdeeld wordt over het oppervlak van het zadel en de voeten.

Dynamisch vergaderen met een zadelkruk

Omdat er sprake is van een hogere zit zal ook het bureau of de werktafel hoger moeten worden ingesteld en behoeft ook de instelling van het beeldscherm aanpassing zodat het hoofd recht op de romp staat. Er komt wel meer druk op de voeten en de binnenkant van de benen te staan dan bij normaal zitten. Het is dan ook aan te bevelen om regelmatig het zitten op de tabouret af te wisselen met staan en lopen.

Wilt u meer weten over een lendensteun op de zadelkruk? Klik dan hier om naar de blog te gaan.

Voordelen van een ergonomische zadelkruk

 1. Goed voor de rug door een verbeterde werkhouding
 2. Meer beweging (balance) bevordert een betere doorbloeding
 3. Traint de rompstabiliteit
 4. Stimuleert een rechte houding
 5. Verbetert de stand van het hoofd op de romp
 6. Vermindert de druk op de zitbotten
 7. Geeft een meer “open houding”
 8. Zet het lichaam niet in de slaperige “zitstand”
 9. Zorgt voor meer concentratie
 10. Draagt bij aan een hogere productiviteit

Voor meer informatie of advies over een passende zadelkruk bel 0318-484854 of vul het contactformulier in.

Neem contact op
Bureaustoel gratis proberen?