Menu

Bureaustoel Nuance speciaal voor vrouwen

Kiezen voor de bureaustoel Nuance is kiezen voor jarenlang gezond zitplezier!
Tachtig procent van de vrouwen werkt op een bureaustoel die niet is afgestemd op hun maten en vormen, maar op die van de man. Of, zoals grote bureaustoelfabrikanten het liever noemen: een universele kantoormedewerker. Wanneer u bij de 80% zit dan zult u dit herkennen:

  • zit u op het puntje van de zitting ?
  • gebruikt u de armleggers niet, want die zijn hard en staan te ver uit elkaar ?
  • heeft u geen of onvoldoende steun in de onderrug door een hoge rugleuning?

Dan zijn dit nog maar de belangrijkste drie. Voor de ontwikkeling van de eerste bureaustoel voor vrouwen keken wij naar alle aspecten van het zitgedrag van werkende vrouwen. Bureaustoel Nuance is het resultaat. Wij hebben een special website gemaakt voor de Nuance. Klik op de afbeelding om naar de website te gaan

Waarom een speciale bureaustoel voor vrouwen?

Dit is de vraag die wij veel te horen krijgen wanneer we het hebben over de bureaustoel Nuance die we speciaal ontworpen hebben voor vrouwen. Het is een logische vraag die wij zowel van mannen als vrouwen te horen krijgen. Waarom een speciale bureaustoel voor vrouwen?

Iets over de achtergrond

Al meer dan 15 jaar helpt BeterZitten mensen met advies en een goede zitoplossing, met name wanneer er sprake is van lichamelijke klachten. Dit zijn vaak nek-, schouder,- en rugklachten zoals bijvoorbeeld een hernia. Hiervoor hadden wij dan de keuze uit standaard producten van stoelenfabrikanten. Ook wel een ergonomische bureaustoel genoemd… In bijna alle gevallen was dit beter dan waar iemand op zat. Toch waren we vaak niet 100% tevreden over de geboden oplossing. Het was al wel beter, maar in onze ogen gezien en vanuit onze zit-filosofie niet optimaal. Het zat dan met name in de instelbaarheid en de ondersteuning van de bureaustoel. Ook al voldeed deze aan alle gestelde Europese normering NEN-1335 en de Nederlandse richtlijn NPR 1813.

Observatie van werk- en zitgedrag

Wat ons opviel was dat er veel klachten waren bij vrouwen van rond de 40 jaar. Ze werkten dus 10 – 15 jaar achter het beeldscherm. Ze hadden daarbij een aantal dingen gemeen. Ze zaten bijna allemaal op het puntje van de stoel en gebruikten de armleggers niet of nauwelijks. Daarbij lag het toetsenbord steevast achter het te verwerken document en de muis was alleen te bedienen met een gestrekte arm omdat deze naast het toetsenbord lag. In veel gevallen stond het bureau ook nog te hoog. Ze werkten dus met opgetrokken schouders en maakten door de gestrekte armen een hefboom van uit de schouders om het toetsenbord en de muis te kunnen bedienen. Door op het puntje van de bureaustoel te zitten zakten ze door de dag heen in elkaar met een bolle rug houding.

Opvallende verbeterpunten

De door ons aangeboden oplossingen bestonden dan uit een andere “ergonomische”bureaustoel” en het advies voor een andere werkhouding in combinatie met een klein toetsenbord en verticale muis. Eventueel aangevuld met een monitorverhoger en een documenthouder. Dit is wat wij onderweg nog veel tegenkomen als probleemoplossing. Echter… de terugkoppeling, van met name vrouwen, was dat ze nog steeds op het puntje van de stoel gingen zitten en wij zagen ook wel dat de armleggers niet goed pasten omdat ze te breed stonden en vaak te ver naar voren.

Analyse

Omdat wij zelf ontevreden werden over de geboden oplossing en een intrinsieke motivatie en drang hebben echt te willen helpen, zijn wij ons gaan afvragen waar de klachten bij de vrouwen nu vandaan komen. Onderzoek leerde dat het lichaam van vrouwen anders in elkaar zit dan mannen….. De zitbotjes zitten gemiddeld 3 cm verder uit elkaar en het bekken is anders vormgegeven,  maar het meest opvallende is dat het zwaartepunt in het lichaam van de vrouw lager zit dan bij een man. En nu komt het… omdat een vrouw dus behoefte heeft aan een lagere ondersteuning tijdens het zitten en ze deze niet kan vinden bij de moderne hoge rugleuningen van bureaustoelen, gaat ze onbewust op het puntje van de stoel zitten !!!. Ze vind door het ontwerp en de vorm van de rugleuning dus niet de ondersteuning die ze nodig heeft. Als we dan ook nog weten dat de taille van de vrouw 8% tot 20% smaller is dan bij een man, weten we ook waarom een groot deel de armleggers niet kan gebruiken. Gewoon omdat ze niet passen! Ze staan te breed en te ver naar voren. Ok dan !

Ontwikkeling Nuance

Samen met Paul Akkermans (gezondheidszorg technoloog) zijn we gaan werken aan het ontwerp van een eigen bureaustoel die wel recht doet aan het anders zijn van de vrouw als het gaat om zitten. De opdracht was een passende bureaustoel te maken speciaal voor vrouwen met een uitstekende ondersteuning in de onderrug en passende armleggers. En dat is gelukt! De vorm van de rugleuning en haar ophanging zijn zodanig ontworpen dat direct bij het gaan zitten het verschil opvalt. Vrouwen herkennen het direct. Door de speciaal ontworpen armleggers met zachte stoffering is er in alle gevallen een passende oplossing te bieden. De Nuance is verkrijgbaar in een small, medium, XL en large uitvoering. Waarom dus nu de bureaustoel Nuance mevrouw? Omdat u het waard bent ! Het gaat immers om gezond, vitaal en duurzaam inzetbaar te blijven. Wilt u zelf de Nuance eens op uw werkplek ervaren? Vraag dan vrijblijvend een proefplaatsing aan.

Gratis proefplaatsing aanvragen

Lees hier Sascha Bertus haar ervaringen met de bureau stoel Nuance
Lees hier de testimonial van Sandra Korstanje