TRACKING_TAG Stoel voor rugklachten - Verhelp Rugpijn met een Bureaustoel - BeterZitten Menu

Stoel voor rugklachten

Deel dit met je familie en vrienden
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Voorkom rugpijn bij het zitten met een goede stoel

We zitten steeds meer. Lang zitten in dezelfde houding is voor niemand goed. En of u nu wil of niet, we zitten vaak op een manier die slecht is voor onze rug. We doen er steeds meer aan om fit en gezond te blijven, maar nog steeds zit een groot deel van de mensen 8 tot 10 uur per dag op een stoel die niet goed past. Ook al heeft u het niet meteen door, een verkeerde zithouding veroorzaakt lichamelijke klachten. Een goede stoel voor rugklachten kan daarvoor een goede oplossing zijn. 

Rugklachten ergonomische bureaustoel

Wat is de oorzaak van rugklachten?

Vier van de vijf mensen heeft weleens last van rugpijn. Bij sommigen wordt dit veroorzaakt door te slappe spieren, bij anderen door overbelasting. Maar de meeste mensen hebben lage rugklachten die komen door te veel zitten in de verkeerde zithouding. Zo staat de wervelkolom niet in een natuurlijke houding en wordt deze verkeerd belast. Dit leidt op den duur tot rugpijn, lage rugklachten of spit. Een goede zithouding en een goede stoel voor rugklachten kan dus enorm veel pijn verhelpen en voorkomen. 

Een goede stoel voor rugklachten

Stoel rugklachten - ergonomische bureaustoel

Mensen die kantoorwerk uitvoeren werken vaak uren achter elkaar in dezelfde houding achter hun beeldscherm door. Een goede bureaustoel tegen rugklachten kan in dit geval een wereld van verschil maken. Een ergonomische bureaustoel vormt de basis om lage rugpijn te voorkomen. Uiteraard kan een gezonde zithouding pijnklachten voorkomen of drastisch verminderen. Maar het stimuleert ook de productiviteit en de mentale gezondheid. 

Een ergonomische bureaustoel voorkomt lichamelijke klachten door ondersteuning op de juiste plekken en door een gezonde zithouding te stimuleren. Actief zitten noemen we dat. Actief zitten vergemakkelijkt je ademhaling zodat je bloed voortdurend wordt voorzien van zuurstof. Dus een goede bureaustoel helpt tegen rugklachten, maar helpt ook om de hele dag fit en geconcentreerd te blijven. Hiervoor is een stoel nodig die zich aan jou aanpast, en niet andersom. 

Ergo 300: ergonomische bureaustoel

Bureaustoel Ergo 300 voor intensief kantoorwerk

Een bureaustoel maken die voor iedereen passend is, is onmogelijk voor bureaustoelfabrikanten. Toch is de juiste pasvorm essentieel bij een bureaustoel tegen lichamelijke klachten. De bureaustoel Ergo 300 is zo slim samengesteld dat we de stoel zo kunnen aanpassen dat deze in 90% van de gevallen wel passend is. 

Deze stoel is uitermate geschikt op plekken waar meerdere mensen op dezelfde kantoorstoel moeten zitten, bijvoorbeeld op flexibele werkplekken.

Ontdek meer over de Ergo 300 bureaustoel

Ergo 452: bureaustoel tegen rugklachten

Bureaustoel Ergo 452 einde aan de rugpijn

Deze bureaustoel heeft een dynamische zitting. Bewegend zitten is goed voor buik- en rugspieren, gewrichten en bloedsomloop en ververst het vocht in de tussenwervelschijven. Bij langdurig stilzitten gaat je lichaam in een soort slaapstand. Deze stoel voorkomt dat en verhoogt zo je concentratie en gezondheid.

De rug van de bureaustoel is voorzien van een unieke Airpad. De lucht in de rug verplaatst mee bij iedere beweging en geeft steun in de rug waar dat het meest nodig is.

Ontdek meer over de Ergo 452 bureaustoel

Hoe herkent u een goede stoel tegen rugklachten?

Een goede ergonomische bureaustoel is zo in te stellen dat hij goed bij uw lichaam past. Na het instellen:

 • Zit u rechtop in de stoel.
 • Wordt uw rug goed ondersteund op de plekken waar u de meeste ondersteuning nodig hebt.
  Een goede rugleuning komt tot schouderhoogte. De steun van uw bureaustoel helpt u om uw rug recht te houden en niet in elkaar gezakt te zitten. 
 • Staan de armleuningen op de juiste afstand van uw lichaam en op de juiste hoogte om ondersteuning te bieden. 
 • Staan uw hoofd, schouders en heupen in lijn.
  Balans zorgt voor de minste belasting van uw spieren en gewrichten. Als uw heupen, schouders en hoofd in een loodrechte lijn staan zit u het beste in balans. Dit zorgt ervoor dat het gewicht in de bekken zit, zodat uw rug- en buikspieren zo min mogelijk worden belast. Met de juiste instelling van de hoogte en diepte van de zitting van uw bureaustoel voorkomt u rugklachten door onbalans. 
 • Staan uw voeten stabiel op de grond, zonder dat u op het puntje van uw stoel hoeft te zitten.
  Dit wordt bepaald door de zithoogte van uw stoel. Als uw knieën en heupen een rechte hoek hebben, staat uw stoel in de juiste zithoogte. Zit u te hoog, dan krijgt u onvoldoende steun en komt er veel gewicht op uw onderrug. Zit u te laag, dan kantelt u automatisch uw bekken waardoor u met een kromme rug zit. Stimuleert de stoel om te variëren in houding. Zo voorkomt u dat uw spieren vast gaan zitten in de verkeerde en misschien gespannen houding.

De investering in een goede stoel tegen rugklachten

De investering in een goede ergonomische bureaustoel is al snel de moeite waard. Stel dat een bureaustoel € 1.000,00 kost en dat deze 10 jaar meegaat. Dan kost de bureaustoel u €100,- per jaar. Als we even uitgaan van 240 werkdagen per jaar, dan komen we op 41 cent per dag! 

Rugpijn is een productiviteit killer. Met de stijging in productiviteit als u pijnvrij kunt werken is die 41 cent al snel terugverdiend. 

Wanneer u het grootste deel van de dag zittend werk doet, is uw werkplek uw gereedschap. Zoals een timmerman alleen kiest voor kwalitatief gereedschap, zou u dat ook moeten doen. 

Velen investeren wel in een sportschool abonnement, bezoeken aan de fysiotherapeut of osteopaat en andere manieren om fit en gezond te blijven, maar niet in zitcomfort. Terwijl daar juist enorm veel resultaat te behalen valt. Investeren in een goede bureaustoel is investeren in meer productiviteit voor uw baas of bedrijf en een betere gezondheid voor uzelf.


De juiste zithouding om rugklachten te voorkomen

Een goede stoel bij rugklachten is essentieel. Maar er zijn meer zaken waar u op kunt letten om een goede zithouding in te nemen. De belangrijkste is regelmatige onderbreking van de zithouding. Bijvoorbeeld door een rondje om te lopen, even koffie te halen of met een zit-sta bureau. 

Wat dacht u van het instellen van uw beeldscherm op de juiste hoogte en kijkafstand? Uw hoofd weegt ongeveer 6 kilo. Als u uw hoofd kantelt betekent dit veel druk op uw nekspieren. De juiste instelling van uw beeldscherm zorgt dat uw hoofd goed in balans op uw lichaam ligt. 

Ook de plaatsing van uw muis en toetsenbord maken veel verschil. Als u deze zo plaatst dat uw armen ondersteund worden door de armleggers van uw bureaustoel haalt u veel druk van de rug af. 

In ons gratis E-book 20 Tips om Beter te Zitten leggen we u stap voor stap uit hoe u uw werkplek zo in kunt richten dat uw zithouding optimaal is. Download de 20 Tips om Beter te Zitten.  

Ga weer comfortabel zitten

Gezond zitten zorgt voor een afname in (onbewuste)spierspanning. Dit kun je veroorzaken door op de juiste plekken ondersteuning te geven aan je lichaam. Het verschilt per persoon waar we deze ondersteuning willen, daarom is het belangrijk om je bureau stoel te kiezen die aansluit bij je lichamelijke eigenschappen. Eigenlijk best gek dat in de meeste kantoren dezelfde stoel staat voor iedereen. Bekijk de beste zitoplossingen.

Test gratis een bureaustoel voor rugklachten

Een goede bureaustoel is belangrijk. Hoe weet u van tevoren of een bureaustoel de juiste is? Om zeker te weten of een ergonomische bureaustoel uw rugklachten verhelpt, is proberen de beste oplossing. Daarom kunt u bij ons gratis een week een bureaustoel testen. U krijgt deskundig advies over uw werkplek, we stellen de stoel samen optimaal voor u in en u krijgt een week de tijd om de stoel te ervaren op uw werkplek. 

Test gratis een ergonomische bureaustoel