BeterZitten Ergonomische bureaustoelen

Rugklachten verhelpen: einde aan de rugpijn

×
Ga terug naar het overzicht

Rugklachten een veelvoorkomend probleem

In Nederland hebben naar schatting zo’n twee miljoen mensen last van rugpijn of nekpijn. Uit cijfers die het RIVM recent (2018) naar buiten heeft gebracht blijkt dat vorig jaar ruim 1,1 miljoen vrouwen en 858.600 mannen met rugklachten of nekklachten bij de huisarts bekend waren. (1)

Nek- en rugklachten leeftijd tabel

Lage rugpijn zonder uitstraling meest voorkomende klacht.

lage rugpijn en rugklachten tijdens het zitten op een bureaustoel

Lage rugpijn zonder uitstraling is bij mannen de meest voorkomende klacht. Bij vrouwen zijn rugklachten het meest voorkomende. Voor alle klachten geldt dat de vrouwen in de meerderheid zijn

De meest voorkomende klacht is de Hernia nuclei pulposi en die zit in 90-98 % van de gevallen in de lage rug. De meeste klachten zijn dan pijn in het onderbeen en of gevoel van kracht in het onderbeen verliezen. (2)

Rugklachten bij mannen en vrouwen

Vrouwen hebben er in alle leeftijdscategorieën vaker last van dan mannen. Een lage rugpijn zonder uitstraling is de meest voorkomende klacht. Als gekeken wordt naar specifieke rugklachten hebben mensen het vaakst last van een hernia.

Kosten van zorg bij nek en rugklachten

Het aantal klachten neemt toe met het ouder worden. Mensen van 85 jaar of ouder hebben er relatief het vaakst last van maar de economische schade door rugklachten bij mensen tussen de 20 en 55 bedraagt al meer dan een miljard euro’s per jaar. (3)

Contact met fysio- of oefentherapeut voor rugpijn

Gemiddeld 23% van de bevolking had in 2015 minstens 1 keer contact met de oefentherapeut of de fysiotherapeut. Mannen ruim 20% en vrouwen ruim 26%. dat zijn ca. 4 miljoen mensen. 40% had contact vanwege nekklachten of rugklachten.

Een bureaustoel tegen rugklachten: einde aan de pijn 

Pijn in de nek pijn in de rug bij bureauwerk

Mensen die veel tijd op de kantoorstoel voor het bureau en beeldscherm doorbrengen, kunnen op termijn te kampen krijgen met rugpijn en dan voornamelijk pijn in de onderrug. Wat echter niet veel mensen weten is dat met een goede ergonomische bureaustoel deze rugklachten drastisch verminderd kunnen worden.

Een investering die meer dan de moeite waard is. Stel dat een bureaustoel € 1.000,00 kost en dat deze 10 jaar meegaat. Dat is dan € 100,00 per jaar. Uitgaande van 240 werkbare dagen is dat 41 cent per dag… Als u 2 kopjes koffie per dag minder drinkt, is de bureaustoel al snel terugverdiend.

Rugpijn is echter ook een productiviteit killer! Hoeveel meer zou u kunnen doen of hoeveel meer zou u kunnen verdienen als u geen pijn in uw rug zou hebben? En dan rekenen we de verloren tijd voor de afspraken bij de fysio niet mee.

Met een productiviteit stijging van een paar procent kan de investering in een goede bureaustoel al snel uit.

Rugklachten voorkomen, ontspannen zitten op de bureaustoel Ergo 452

Oorzaken van pijn in de onderrug

Het blijft lastig de oorzaak van specifieke lage rugklachten te vinden. Rugpijn en diverse andere rugklachten bij mensen die veel zitten, zijn te wijten aan de onnatuurlijke houding die je lichaam aanneemt als je verkeerd zit. De wervelkolom wordt uit zijn natuurlijke houding gebracht waardoor rugpijn ontstaat na verloop van tijd.

Rugklachten in de onderrug, lage rugpijn

De huisarts of fysiotherapeut kan naar aanleiding van onderzoek al wel vaak aangeven of het gaat om specifieke rugklachten als een hernia, spit of Ischias. Maar het kan ook komen door een tumor, Artrose of andere gewrichtsslijtage. Ook mensen met de ziekte van Bechterew of die veel sporten of zwaar werk doen lopen een grotere kans op klachten.

Met een röntgenfoto is aan te tonen of er schade is aan tussenwervelschijven en of deze te behandelen is. Zwangere vrouwen lopen door bekken instabiliteit meer risico op rugklachten.

Overgewicht is ook een extra belasting voor de spieren en gewrichten. Een aantal lage rugklachten kan worden verholpen met fysiotherapie of Oefentherapie Mensendieck.
U kunt uw rugspieren ook laten testen, bijvoorbeeld bij FixmyBody.nl. 

Meer beweging helpt tegen rugklachten

Hippie krukje voor balans oefenen op het zadel en stabiliteit
HIPPIE Balanskruk

Langdurig staan kan ook rugklachten veroorzaken en zeker in combinatie met verkeerde of afgesleten schoenen. Voor een goede bloeddoorstroming is het noodzakelijk veel te bewegen. Bekende klachten zijn ook spataderen. Voor meer beweging op de kantoorwerkplek is de HIPPIE Balanskruk heel geschikt. Door het zitten op de HIPPIE balanskruk worden de rug- en buikspieren getraind en die zorgen samen voor de rompstabiliteit.

Andere factoren die rugklachten veroorzaken

Wat te denken van onze matrassen? Hoe lang is het geleden dat uw matras is vervangen? Het is advies is om de 8-10 jaar uw matras en bedbodem te vervangen. Zelfs het beste matras raakt na een aantal jaren intensief gebruik versleten. Het comfort tijdens het liggen en de veerkracht en ondersteuning worden slechter. Ongemerkt krijgt u problemen met slapen en pijnklachten aan uw rug.

Rugpijn in de auto

Er zijn natuurlijk ook risicoberoepen waar lage rugklachten vaak voorkomen. Hierbij kunt u denken aan; chauffeurs, machinisten, medewerkers in de zorg, stratenmakers, hoveniers, leerkrachten, tandartsen enzovoort.

Stress en spanning zijn mede risicofactoren voor rugpijn als het gaat om kantoorwerk. Bij Stress willen we basaal reageren en dat is vechten of vluchten. Vechten met de werkgever is niet handig en vluchten herkennen we door vaker en langduriger ziekteverzuim.

Er is echter nog een derde natuurlijke reactie van het lichaam bij stress en dat is verkramping. De spieren spannen zich aan voor actie en de adrenaline gaat omhoog. Langdurige spierspanning kan klachten aan het bewegingsapparaat veroorzaken. Vergelijk het maar met een tent waarvan een scheerlijn niet goed staat afgesteld. De andere komen dan extra onder spanning te staan.

Maak een einde aan de rugpijn

U vraagt zich waarschijnlijk af of u van die vervelende pijn af kan komen? Gelukkig kan daar positief op geantwoord worden.
Kies een goede ergonomische bureaustoel. Een passende bureau stoel zal ervoor zorgen dat u weer een meer natuurlijke houding kan aannemen. Dit is aanzienlijk minder belastend voor de rug.

Het gaat hierbij om een totaalconcept waarbij aandacht wordt geschonken aan de stand van de wervelkolom. Ook kijken we naar de goede zithoogte, de instellingen van de rugleuning en de lendensteun, de zitdiepte van de stoelzitting, het bewegingsmechaniek en de armsteunen.

U kunt een goede stoel kopen maar als de rest van de werkplekinstellingen niet kloppen haalt u er niet het maximale resultaat uit. Vraag desnoods een werkplekcheck aan.

Wat kunt u nog meer doen tegen rugklachten?

  • Neem op tijd een korte pauze en kom van de stoel af!
  • Ga lunchwandelen, goed voor lichaam geest
  • Laat collega’s zelf de koffie halen
  • Veel water drinken is goed voor het lichaam en afvalstoffen afvoer
  • Zet de auto eens wat verder weg
  • Neem de trap in plaats van de lift

Er zijn diverse hulpmiddelen en apps om te controleren hoeveel u beweegt de meest bekende is de stappenteller.

Massage is ook een goede vorm om de spieren te ontspannen en afvalstoffen af te voeren. U hoeft er niet eens de deur voor uit want een stoelmasseur komt aan huis en of op kantoor.

Voorkom rugklachten, ergonomisch goed zitten

Een bureaustoel die zich aanpast aan uw maat 

U moet ervan uitgaan dat de bureaustoel zich moet aanpassen aan u en niet omgekeerd zoals vaak het geval is. Zowel actieve als passieve zithoudingen moeten door de bureaustoel ondersteund worden en mogelijk zijn zonder extra spierbelasting op te leveren.

Een stoel die dat prima kan is de bureaustoel Ergo 452. Door de swingzitting is een voorwaartse en achterwaartse beweging mogelijk. De airpad over de lengte van de rugleuning zorgt voor een uitstekende ondersteuning van de ruggenwervels. De lucht kan zich verplaatsen en zoekt zelf de plaats op waar de ondersteuning in uw rug nodig is.

airpad in de rugleuning voor optimale ondersteuning voorkomt rugklachten

Investeer in uw gezondheid

Laat uw welzijn niet langer afhangen van een ongemakkelijke en onaangepaste zithouding. Investeer in een goede passende bureaustoel. Wij helpen u graag bij het kiezen en instellen van de stoel die daarna perfect bij uw lichaam en uw werkzaamheden past en rugpijn door verkeerd zitten gaat voorkomen.

Alle ergonomische bureaustoelen van BeterZitten op een rijtje

BeterZitten heeft op basis van ruim 19 jaar ervaring een aantal bureaustoelen geselecteerd die met recht passend genoemd kunnen worden. Bekijk hier het overzicht van ergonomische producten en stoelen die helpen tegen rugpijn. Wij willen u helpen een einde te maken aan de rugpijn en deze het liefst -preventief- zien te voorkomen.

Test gratis een bureaustoel voor rugklachten

  1. Bron: NIVEL Zorgregistraties eerste lijn
  2. Bron: NIVEL Zorgregistraties eerste lijn
  3. Bron: RIVM Kosten van Ziekten database 2013Ga terug naar het overzicht
Week proberen?