// Wat te doen bij een hernia en op welke bureaustoel kan je dan zitten?
BeterZitten Ergonomische bureaustoelen

Wat te doen als je een hernia hebt?

×
Ga terug naar het overzicht

Wat is een hernia?

Een hernia is een veel voorkomende aandoening waar mensen vaak erg bang voor zijn. De klachten kunnen dan ook zeer heftig zijn. Hernia’s kunnen overal in de wervelkolom voorkomen. Het meest frequent in de onderrug, gevolgd door die in de nek.

pijn in de rug bij zitten, hernia

Een hernia heeft vaak ernstige rugklachten als gevolg. Bij een hernia is er een scheur ontstaan in een tussenwervelschijf. Hierdoor kan de ‘gel’ in de kern (nucleus) van de tussenwervelschijf naar buiten gedrukt worden. Dit kan tot gevolg hebben dat de zenuw die langs de wervel loopt klem komt te zitten. Afhankelijk van de locatie en de mate van afknelling van de zenuw kan dit rugpijn, uitstralingspijn, kracht- of coördinatieverlies opleveren. Ook kun je last hebben van tintelingen, gevoelsvermindering of een brandend gevoel van de huid.

Is een hernia op te lossen?

Ja, dat is mogelijk. Het lichaam is in staat de afknelling van de zenuw op te lossen. Wat je zelf kunt doen is zorgen voor de optimale voorwaarden om je lichaam die mogelijkheid te geven. Belangrijke voorwaarden zijn: voldoende rusten, voldoende bewegen en vooral ook op de juiste manier bewegen.

Als je niet goed beweegt dan kan dat er voor zorgen dat de kern van de tussenwervelschijf opnieuw of nog verder naar buiten wordt geduwd waardoor de klachten verergeren. Beweeg je met de wervelkolom in de natuurlijke curven en gebruikt je de juiste spieren dan belast je de rug optimaal waardoor deze beter kan herstellen. Deze juiste bewegingsketen zorgt tevens voor een goede doorbloeding waardoor beschadigde structuren beter herstellen.

Hernia? Blijf bewegen!

Probeer zoveel mogelijk te blijven bewegen. Als je pijn hebt zal je misschien geneigd zijn om weinig te bewegen. Vroeger werd in geval van een hernia bedrust voorgeschreven. Het is echter gebleken dat mensen die in beweging blijven over het algemeen sneller herstellen van een hernia dan mensen die bedrust houden.

Activiteiten die vaak het beste gaan zijn lopen, fietsen en zwemmen. Dit kan echter per persoon erg verschillen. Bij de een gaat lopen wel en fietsen niet en bij de ander is het andersom. Van invloed blijft hierbij hoe je beweegt.

Activiteiten die over het algemeen een slechte invloed hebben zijn zitten, stilstaan, slenteren en bukken of tillen. Maar ook hierbij geldt dat wanneer je het op de juiste manier doet de invloed veel minder negatief hoeft te zijn.

Bureaustoel voor een hernia

Vaak is het moeilijkste om zelf te bepalen wat goed bewegen is en wat niet. Het is daarom ook verstandig om daar hulp bij te zoeken.
Wij willen je graag helpen aan een passende zitoplossing. Een goede bureaustoel voor rugklachten kan enorm veel verschil maken. Als je kantoorwerk doet zit je toch een groot deel van de dag op een bureaustoel. Als deze goede steun geeft aan de rug kan dit veel verlichting geven. Veel mensen hebben baat bij onze Ergo 452 bureaustoel vanwege de bijzondere eigenschappen als de Airpad in de rugleuning. Deze kan je naar behoefte met lucht vullen over de lengte van de rugleuning. Het is als het ware of je tegen een skippybal zit. De lucht zoekt zijn eigen weg en geeft ondersteuning waar dit nodig is. De swingzitting laat beweging naar voren en naar achteren toe en geeft je de ruimte om wat extra te bewegen. Je mag gratis een weekje een Ergo 452 bureaustoel uitproberen.

Hernia opereren?

Tegenwoordig worden hernia’s steeds minder geopereerd. De reden hiervan is dat in veruit de meeste gevallen de klachten vanzelf over gaan . Het kan wel wat langer duren maar op de langere termijn is het resultaat van wel of niet opereren hetzelfde (Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:2512-23). Er wordt over het algemeen vanuit gegaan dat het voor het lichaam uiteindelijk beter is als er niet geopereerd hoeft te worden. Met uitzondering van een bepaald zeldzaam klachtenpatroon waarbij direct opereren noodzakelijk is.

Neem contact op of bel: 0318 – 48 48 54

Gerelateerde producten

Professionele bureaustoel Ergo 300
Bureaustoel Ergo 300 
Professionele bureaustoel Ergo 452
Bureaustoel Ergo 452 
Professionele bureaustoel Nuance
Bureaustoel Nuance
Ga terug naar het overzicht