// De tabletnek: wat is het en hoe voorkom je het?   - BeterZitten
BeterZitten Ergonomische bureaustoelen

De tabletnek: wat is het en hoe voorkom je het?  

×
Ga terug naar het overzicht

De tablet is nog steeds erg populair in Nederland. De krant lezen op de bank, onderuitgezakt een spelletje spelen of nog even wat voor werk doen. Herkenbaar? Toch kan de tablet op lange termijn zorgen voor pijnklachten in de nek, schouders, rug, armen en handen. Als gevolg van oververmoeidheid en overbelasting van de nekspieren. Dat noemen we de tabletnek. In deze blog lees je hoe de tabletnek ontstaat én hoe je het kunt voorkomen.  

Wat is een tabletnek 

Met een tabletnek wordt nekpijn bedoeld die wordt veroorzaakt door tablet (of smartphone) gebruik. Bij een tabletnek zijn de nekspieren overbelast door de ver voorovergebogen houding, ook wel de kin-op-de-borst houding. Naast pijn in de nek kunnen er ook andere klachten optreden. Denk bijvoorbeeld aan pijn in de vingers en de hand als gevolg van langdurig relatief hard knijpen om de tablet vast te houden. En aan pijnklachten in de pols door het aannemen van een onnatuurlijke schrijf/tikhouding.  

Tabletnek op de werkplek 

Ook op de werkplek neemt het gebruik van de tablets in rap tempo toe. Maar daarbij wordt niet/nauwelijks rekening gehouden met de ergonomische problemen van het gebruikt. Bij een tablet zijn die problemen nog veel groter dan bij reguliere laptops. Zo kan de stand van het scherm ten opzichte van het toetsenbord bijvoorbeeld niet veranderd worden.  

Waar je bij laptops ergonomische maatregelen neemt zoals het gebruiken van een toetsenbord of muis, wordt dit bij een tablet vaak vergeten of niet gedaan. Tablets gebruik je namelijk juist waar deze hulpmiddelen ontbreken of het gebruik ervan zelfs onmogelijk is. Want juist bij werkzaamheden tussendoor en onderweg biedt de tablet uitkomst.  

Bij het werken met tablets zijn dit de meest opvallende problemen: 

  • Meer nekflexie 
  • Ongunstige polshoudingen 
  • Niet-optimale (kleine) kijkafstanden. 

Tabletnek voorkomen 

Pijn in de nek verminderen en voorkomen is erg belangrijk. Je zult productiever en vitaler zijn en ervaart minder last bij dagelijkse taken. Het risico op klachten door tabletgebruik kun je voorkomen door:  

  • De tablet niet in de hand vast houden of op schoot leggen maar op tafel leggen 
  • Gebruik te maken van een tabletstandaard of hoes die voor een betere kijkhoek zorgt 
  • Dynamisch gebruik te maken van de tablet. Verander regelmatig van houding. 
  • Na maximaal 30 minuten gebruik, even een korte pauze nemen. Ga bijvoorbeeld even staan, of loop een stukje.  
tabletnek bij kinderen

Een tabletnek bij kinderen 

Ook bij kinderen komt een tabletnek vaak voor. Kinderen zitten soms wel uren spelletjes te spelen op de tablet. Hun houding: schrikbarend. Met het hoofd ver voorovergebogen en met bochelrug. Steeds meer kinderen komen langs bij fysiotherapeuten of chiropractors met pijnklachten in de nek, pijn in het hoofd en zelfs pijn in de armen of rug. Lange termijn kan dat lijden tot slijtage aan de wervels of een vergroeide rug. 

Klachten bij kinderen voorkomen 

Om klachten bij kinderen te verminderen en te voorkomen moeten zowel ouders als scholen meer aandacht besteden aan de juiste houding van het kind. Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van een tijdslimiet voor de tablet, het werken met pauzes en het faciliteren van beweging bij het kind. Zo leren kinderen om te gaan met digitale apparatuur.  

Neem contact op of bel: 0318 – 48 48 54

Ga terug naar het overzicht