// Wat te doen tegen rugpijn bij zittend werken: 3 tips  - BeterZitten
BeterZitten Ergonomische bureaustoelen

Wat te doen tegen rugpijn bij zittend werken: 3 tips 

×
Ga terug naar het overzicht

Veel mensen hebben er last van: rugpijn. Bij het zitten, lopen, autorijden, werken en ga zo maar door. Rugpijn kan een grote impact hebben op de dagelijkse activiteiten. In deze blog leggen we uit wat je kunt doen tegen rugpijn.  

lage rugpijn tijdens het zitten op een bureaustoel

Rugpijn: een veelvoorkomend probleem 

Rugpijn is een veelvoorkomend probleem. In Nederland hebben naar schatting ruim twee miljoen mensen last van rugpijn of nekpijn1. De meest voorkomende klacht is de Hernia nuclei pulposi en die zit in 90-98 % van de gevallen in de lage rug. Mensen met een hernia nuclei pulposi ervaren vaak pijn in het onderbeen en/of hebben het gevoel van kracht in het onderbeen verliezen 1. Meer vrouwen dan mannen hebben rugklachten, met het ouder worden nemen de klachten toe.  

De oorzaak van pijn in de (onder)rug 

Het blijft lastig de oorzaak van specifieke lage rugklachten te vinden. Oorzaken van rugklachten zijn bijvoorbeeld:  

 • Het structureel uitvoeren van fysiek belastend werk zoals in het transport, zorg of bouw.  
 • Het slapen op een oud/versleten matras. 
 • Stress bij kantoorwerk waardoor spieren langdurig op spanning staan. 
 • Een slechte zithouding waardoor de wervelkolom uit zijn natuurlijke houding wordt gebracht.  
Wat te doen tegen rugpijn bij zitten

Rugklachten door een slechte zithouding 

Een veel voorkomende oorzaak van rugpijn is een slechte zithouding. De pijn en de klachten zijn te wijten aan de onnatuurlijke houding die het lichaam aanneemt als je verkeerd zit. De wervelkolom wordt namelijk uit zijn natuurlijke houding gebracht waardoor – na verloop van tijd – rugpijn ontstaat.  

Over het algemeen is het zit-bewustzijn bij mensen die op kantoor werken heel laag te noemen. We denken pas na over goed zitten en de bureaustoel als het al te laat is en de rugklachten al zijn ontstaan. Een veel gehoorde opmerking is ook “ik heb geen klachten dus…”. Zitten op een versleten of slechte bureaustoel betekend echter dat mensen scheef gaan zitten zonder dat ze het merken. Dit resulteert vaak in rugklachten op termijn.  

Wat te doen tegen rugpijn?  

Nu je weet hoe rugklachten ontstaan vraag je je natuurlijk af wat je kunt doen om de rugklachten te verminderen of – nog beter – te voorkomen. Ga aan de slag met deze 3 tips om rugpijn bij zittend werken te verminderen:  

 • Zorg dagelijks voor voldoende beweging 
 • Verbeter je zithouding 
 • Investeer in een goede bureaustoel 

Makkelijker gezegd dan gedaan? Lees dan hieronder hoe je bovenstaande tips toepast.  

1. Dagelijks meer bewegen 

Bewegen hoeft niet veel tijd te kosten, en hoeft ook niet moeilijk te zijn. Door kleine aanpassingen te doen wordt bewegen een eitje. Met deze 6 tips krijg je dagelijks extra beweging:  

 1. Neem op tijd een korte pauze en kom van de stoel af. 
 1. Ga lunchwandelen, goed voor lichaam en geest.  
 1. Haal zelf koffie of thee, in plaats van je collega’s. 
 1. Drink veel water, dat is goed voor het lichaam en de afvoer van afvalstoffen. 
 1. Zet de auto eens wat verder weg. 
 1. Neem de trap in plaats van de lift. 

2. Zithouding verbeteren  

Last van rugpijn? Dan is het erg belangrijk om te kijken naar de werk- en zithouding. Zit je dagelijks tot wel 8 uur kantoorwerk uit te voeren? Dan is het belangrijk dat je bureaustoel goed staat ingesteld.  

Staan de zithoogte, zitdiepte, rughoogte, rugondersteuning en de armleggers goed ingesteld? De zithouding wordt grotendeels bepaald door de manier waarop de stoel is afgesteld. Lees hier hoe je de bureaustoel op de juiste manier instelt.  

zithouding bureaustoel

3. In een goede bureaustoel investeren 

Mensen die veel tijd op de kantoorstoel voor het bureau en beeldscherm doorbrengen, kunnen op termijn te kampen krijgen met rugpijn en dan voornamelijk pijn in de onderrug. Wat echter niet veel mensen weten is dat pijn in de onderrug drastisch verminderd kan worden met een goede bureaustoel

Een passende bureaustoel kan je helpen de houding te verbeteren en geeft de juiste ondersteuning waar dat nodig is. Het gaat hierbij om een totaalconcept waarbij aandacht wordt geschonken aan de stand van de wervelkolom. Ook kijken we naar de goede zithoogte, de instellingen van de rugleuning en de lendensteun, de zitdiepte van de stoelzitting, het bewegingsmechaniek en de armsteunen. 

Een waardevolle investering 

Een goede bureaustoel is een investering die meer dan de moeite waard is. Stel dat een bureaustoel € 1.250,00 kost en dat deze 10 jaar meegaat. Dat is dan € 125,00 per jaar. Uitgaande van 240 werkbare dagen is dat 52 cent per dag… Als je 2 kopjes koffie per dag minder drinkt, is de bureaustoel al snel terugverdiend. 

Rugpijn is echter ook een productiviteit killer! Hoeveel meer zou je kunnen doen of hoeveel meer zou je kunnen verdienen als je geen pijn in de rug zou hebben? En dan rekenen we de verloren tijd voor de afspraken bij de fysio niet mee. 

Met een productiviteitstijging van een paar procent kan de investering in een goede bureaustoel al snel uit.

Start met beter zitten

Laat je welzijn niet langer afhangen van een ongemakkelijke en onaangepaste zithouding. Investeer in een goede passende bureaustoel.  

BeterZitten heeft op basis van ruim 20 jaar ervaring een aantal bureaustoelen geselecteerd die met recht passend genoemd kunnen worden. Bekijk hier onze ergonomische stoelen. Wij willen je helpen een einde te maken aan de rugpijn en deze het liefst zien te voorkomen. 

Wij helpen je graag bij het kiezen en instellen van de stoel die daarna perfect bij je lichaam en je werkzaamheden past en rugpijn door verkeerd zitten gaat voorkomen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!  Of download ons gratis E-book “zit slimmer, werk beter” met 10 TIPS .

Neem contact op of bel: 0318 – 48 48 54 Ga terug naar het overzicht