Om het nut en de noodzaak van een lendensteun op een bureaustoel of zadelkruk uit te leggen is het noodzakelijk eerst naar de bouw van onze rug te kijken en naar ons veranderde zitgedrag.
Het belangrijkste is: ieder mens heeft een ruggengraad met een natuurlijke S-vorm.
De kromming in de wervelkolom verschilt echter per mens. De één heeft een recht rug en de ander een holle rug en soms zelfs een ruggengraad met een kromming (Scolliose). Dit is door de “ontwerper” niet zomaar bedacht. Deze vorm vangt de krachten op die op de rug worden uitgeoefend. Voor de flexibiliteit van de wervels is de tussenwervelschijf ontworpen die mede de krachten opvangt. De tussenwervelschijf is een sponsachtig materiaal met een vochtsysteem tegen uitdroging en een zachte kern. In de wervelkolom zelf lopen de zenuwen die zich vertakken maar op deze manier wel uitstekend beschermd zijn. Wat een wonder.
Wij zijn niet gemaakt om langdurig stil te zitten
De mens is van oorsprong een jager-verzamelaar maar door de evolutie en industrialisering in de vorige eeuw zijn we meer beeldschermwerk gaan doen en daardoor ook meer gaan zitten. Dit heeft enorme consequenties voor ons lichaam en met name voor de wervelkolom en de ruggengraad met zijn tussenwervelschijven. Niet alleen rugklachten die ontstaan door de (zit)houding maar ook door belasting door het wereldwijd voorkomende en steeds ergen wordende overgewicht.
Het is niet voor niets dat bij rugklachten het advies is om veel te lopen. Bij rechtop staan en lopen bevind de wervelkolom zich in de natuurlijk positie. De eerste zitoplossingen die we als mens gebruikten waren een boomstam of een steen. Wellicht dat we als we te lang moesten zitten tegen de boom of tegen de rots aan gingen zitten maar dat weten we niet. Wellicht kunnen we nog eens naar het huidige gedrag van de apen kijken? Feit is dat we veel meer zijn gaan zitten. In de onderstaande zitcircel is dit goed te zien.
Langdurig zitten ondersteunen met een lendensteun
Nu we dus meer zijn gaan zitten merken we dat dit een zware belasting is voor de wervelkolom en de tussenwervelschijven. Om de rug te ondersteunen zijn we stoelen, bureaustoelen en krukken gaan maken die de rug tijdens het zitten ondersteunen met een rugleuning en of lendensteun. We kennen allemaal de voorbeelden van de stoelen in een restaurant met een rechte rugleuning waar we niet op kunnen zitten omdat deze de rug bij de lenden niet de ondersteuning geeft die nodig is. De betere ergonomische bureaustoelen beschikken over een in diepte instelbare lendensteun om te zorgen voor een prima individuele aansluiting in de rug. We hebben immers allemaal een andere S-vorm in de rug. Een goed instelbare lendensteun helpt het lichaam strekken en zorgt voor een houding met de natuurlijke S-vorm.
Bij het krom voorover zitten komen de wervels in tegenovergestelde positie te zitten dan de natuurlijke S-vorm waardoor rugklachten kunnen ontstaan.
De juiste positie van een lendensteun
Zoals we nu weten werkt een lendensteun alleen als deze in hoogte en diepte is in te stellen. Het eindresultaat moet zijn dat we bij het zitten de natuurlijke s-vorm van het lichaam ondersteunen.
Alternatief zitten op een zadelkruk
Nu we ook steeds vaker staand beeldschermwerk doen door het gebruik van een elektrisch verstelbaar zit-sta bureau, krijgen we ook steeds meer de vraag naar alternatieve zitoplossingen en stahulpen. Naar onze mening is de naam niet voor niets “zit-sta bureau”. Met andere woorden u zit of u staat. Maar als u al zit, is het aan te bevelen zo veel mogelijk af te wisselen en te bewegen. Dit kan bijvoorbeeld met een balanskruk of met een bewegende zitting in de bureaustoel.
Een nieuwe trend is het met de benen zitten in een hoek van minimaal 110 graden maar ideaal is 135 graden. Dat is ook wel logisch want daardoor kantelt het bekken en zijn we beter in staat de rug recht te houden en niet in te zakken. Het nadeel is echter dat we de neiging hebben van de zitting af te glijden en daardoor ook de druk op de voeten toeneemt. Dit is niet het geval bij het zitten op een zadelkruk. De drukverdeling is daar geheel anders. Keizer Wilhelm had voor zijn rugklachten al een zadelzitstoel (zonder lendensteun) bedacht omdat hij minder klachten ervaarde tijdens het paardrijden. De voorloper van de moderne zadelkruk is te zien in Huis Doorn.
Zadelkruk met lendensteun
De zadelkruk zien we het meest bij medische beroepen zoals in ziekhuizen, bij tandartsen en mondhygiënisten maar ook bij kappers, pedicures en daar waar een werkhoogte van 90 tot 95 cm noodzakelijk is. Mensen met rugklachten die niet langdurig op een bureaustoel kunnen zitten kiezen steeds vaker voor de zadelkruk als alternatief.
Ook op de zadelkruk geldt dat het mogelijk is bij langdurig zitten in te zakken in de rug en daarmee de wervelkolom uit de natuurlijk S-vorm te brengen. Dan is het handig gebruik te maken van een lendensteun. Uiteraard wel weer goed te positioneren dus in hoogte en hoek verstelbaar. De lendensteun dient ook mee te kunnen bewegen dus flexibel te zijn gemonteerd aan de rugbeugel. De steun begint dan ongeveer op de broekband. Daar waar de kromming van de rugwervels begint. In de praktijk zien we dat gebruikers kiezen voor een lendensteun bij langdurig zittend werken. Dus bij beeldschermwerk of inpakwerkzaamheden. Maar we hebben ook voldoende voorbeelden van pedicures die het plezierig vinden dat de rug gedurende de werkzaamheden ondersteund kan worden.
Let wel op dat bij het zitten op een zadelkruk de zithouding dus altijd hoger is dan op een normale stoel of bureaustoel. Zitten op een zadelkruk gaat dus niet werken achter een standaard bureau of eettafel. Klik hier voor meer informatie over onze zadelkrukken.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een bezoek van de ZitExpresse.
Wij komen met diverse zadelkrukken bij u langs zodat u op uw eigen werkplek kunt ervaren wat zitten op een zadelkruk, al of niet met lendensteun, voor uw zithouding kan betekenen.
Neem contact op of bel: 0318 – 48 48 54