// Investeren in goede werkplekken heeft weinig effect? - BeterZitten
BeterZitten Ergonomische bureaustoelen

Investeren in goede werkplekken heeft weinig effect?

×
Ga terug naar het overzicht

20 april 2024

NU.nl bericht in een artikel van Ertan Basekin dat het grootste deel van de werknemers in ons land steeds vaker last heeft van lichamelijk klachten. Investeren in goede werkplekken blijkt hier weinig effect op te hebben. Daardoor loopt het verzuim nog steeds op.

In de Corona periode is er extra aandacht geweest voor de thuiswerkplek. Inzet van zit-sta bureaus, goede bureaustoelen en computerschermen moesten verantwoord thuiswerken mogelijk maken

Ondanks alle maatregelen heeft 8 van de 10 werknemers in de afgelopen maanden last gehad van lage rugklachten, pijn aan knieën en schouders. In onderzoek kwam naar voren dat 77% van de klachten kwam door de werkzaamheden. 60% had last van rugklachten en de meeste al lager dan 2 jaar!

TNO onderzoek toonde aan dat 44% last heeft van arm-, nek- of schouderklachten voortkomend uit beeldschermwerk en langdurig zitten. De helft werkt zittend langer dan 6 uur per dag. Nederland is kampioen in Europa als het gaat om langdurig zitten.

Werknemers vallen steeds meer uit

Cijfers van Acture laten zien de verzuimduur door bovenstaande chronische klachten liefst 192 dagen bedraagt, 13% langer dan een jaar. 35% van de ziekmeldingen wordt veroorzaakt door fysieke problemen. Een deel heeft als oorzaak het thuiswerken. Omdat dit niet de bedoeling is, roepen ze werkgevers op om goede voorlichting te geven en prioriteit te geven aan de inrichting van een goede werkplek.

Leefstijl speelt een rol

Werkgeversclub AWVN erkent de problemen maar zegt dat bedrijven genoeg doen. Zij wijzen op de leefstijl van mensen waardoor ze ook, buiten het werk om, veel zitten. Ze verwijzen ook naar de werkdruk van een drukke baan en een druk privé leven. Daardoor stapelen problemen zich op.

Advies van BeterZitten

Je kan werknemers een zit-sta bureau geven en een goede bureaustoel, maar als je geen instructie geeft hoe je dit gereedschap goed kunt gebruiken sla je de plank mis. Als medewerkers zelf iets mogen kopen dan zijn de budgetten vaak te laag om daadwerkelijk een goede inrichting te kunnen kopen.

Om medewerkers te leren de werkplek en dan met name het bureau en de bureaustoel goed in te stellen, hebben wij de workshop “Ergonomie op de werkplek” ontwikkeld. Klik hier om naar de betreffende pagina te gaan.

Wil je meer informatie over thuiswerken? klik dan hier.

Ga terug naar het overzicht