// Wat zijn de ARBO normen voor een bureaustoel? - BeterZitten
BeterZitten Ergonomische bureaustoelen

Wat zijn de ARBO normen voor een bureaustoel?

×
Ga terug naar het overzicht

De Nederlandse arbo-wetgeving stelt een aantal normen waaraan bureaustoelen moeten voldoen om gezondheidsklachten te voorkomen. Hieronder staan de belangrijkste arbo-normen voor een bureaustoel:

  1. Zithoogte: De zithoogte van de bureaustoel moet verstelbaar zijn, zodat de voeten plat op de grond kunnen staan en de hoek tussen de boven- en onderbenen ongeveer 90 graden is.
  2. Zitdiepte: De zitdiepte van de bureaustoel moet verstelbaar zijn, zodat er voldoende ondersteuning is voor de bovenbenen zonder dat er druk ontstaat achter de knieën.
  3. Armsteunen: De bureaustoel moet armsteunen hebben die verstelbaar zijn in hoogte en breedte, zodat de armen ontspannen kunnen rusten en de schouders niet opgetrokken worden.
  4. Rugleuning: De rugleuning van de bureaustoel moet verstelbaar zijn in hoogte en kantelbaar zijn, zodat de natuurlijke kromming van de rug wordt ondersteund.
  5. Zwenkwielen: De bureaustoel moet voorzien zijn van zwenkwielen, zodat deze gemakkelijk kan bewegen en draaien zonder dat er te veel kracht nodig is.
  6. Bekleding: De bekleding van de bureaustoel moet comfortabel zijn en voldoende ondersteuning bieden. De bekleding mag niet te hard, te zacht of te glad zijn, omdat dit de ergonomie en de zithouding kan beïnvloeden.

Kortom, de arbo-normen voor een bureaustoel zijn gericht op het voorkomen van gezondheidsklachten zoals rug-, nek- en schouderpijn, en het verbeteren van de ergonomie en zithouding van de gebruiker. Het is daarom belangrijk om bij het kiezen van een bureaustoel te letten op deze arbo-normen om een gezonde en comfortabele werkplek te creëren.

Er moet worden opgemerkt dat ARBO diensten geen bureaustoelen keuren. Een ARBO goedgekeurde bureaustoel bestaat dan ook niet. Europees gezien moet een stoel voldoen aan de EN 1335 richtlijnen.

Bovenkant formulier

Ga terug naar het overzicht