// Tips voor zzp-ers met RSI-klachten - BeterZitten
BeterZitten Ergonomische bureaustoelen

Tips voor zzp-ers met RSI-klachten

×
Ga terug naar het overzicht

Er zijn ontzettend veel zzp’ers die, net als een groot deel van werkend Nederland,  de hele dag achter de computer zitten.

Het grootste verschil tussen een zzp’er en iemand in loondienst is dat hij per uur betaald krijgt en helemaal nergens recht op heeft als hij ziek wordt. U zult u dus zelf moeten verzekeren maar door de hoge kosten doen veel mensen dat niet. Twee derde van de zzp’ers is niet of onvoldoende verzekerd.

RSI klachten als ZZP’er voorkomen

Een van de grootste risico’s als beeldschermwerker is het krijgen van RSI-klachten. En bij mensen die met deadlines werken en uurtje-factuurtje betaald krijgen is dat risico zo nodig nog groter. Wat gaat u doen als u als zzp’er RSI-klachten krijgt?

1.    Zorg voor een goed ingestelde werkplek, met goed meubilair.

Als werknemer heeft u een werkgever die volgens de wet verplicht is om te zorgen voor een goede werkplek. Als zzp’er heeft u geen werkgever en zal u er dus zelf voor moeten zorgen. Zorg dat u een goed instelbare en passende bureaustoel en bureau hebt. Het is even investeren maar het kan u een hoop ellende besparen. Preventie is altijd goedkoper dan verzuim.

2.     Zorg voor een goede werkplek, ongeacht locatie

Als u op locatie werkt bij een opdrachtgever laat u dan niet ergens in een hoekje wegdrukken achter een te hoog ingesteld bureau en op een oude bureaustoel.

Zorg er voor dat u op een behoorlijke werkplek zit. Het is verstandig om dit bij de voorbespreking van uw opdracht meteen te vermelden. Een veelgemaakte fout is ‘oh, dat komt later wel als ik eenmaal begonnen ben’. Meestal komt het dan pas als het al te laat is.

3.    Voorkom klachten door op de juiste manier te bewegen.

Een groot deel van de fysieke klachten komt voort uit een onnatuurlijke manier van bewegen. Bijvoorbeeld krom achter uw bureau zitten of typen met uw onderarmen gesteund op het bureau.  Hierdoor zet u bepaalde spiergroepen langdurig onder spanning waardoor de spieren overbelast raken en zenuwen en bloedvaten afgekneld kunnen raken. Het gevolg hiervan kan zijn pijn in uw rug, nek, schouders of armen.

4.    Zorg voor veel variatie in uw activiteiten.

U zit het grootste deel van uw werk achter de computer. Maar u kunt er voor zorgen dat u in uw vrije tijd veel en op een andere manier beweegt. Dat kan door te sporten. En als u niet van sport houdt kunt u ook allerlei andere hobby’s doen. Zolang u maar genoeg beweging krijgt. Door op een andere manier te bewegen belast u de spieren ook op een andere manier. Hierdoor kan u opgebouwde spierspanning van het werk makkelijker  loslaten.

5.    Voorkom overmatige stress.

Bijvoorbeeld door niet te veel werk aan te nemen. Stress zorgt er voor dat uw lichaam hormonen aanmaakt waardoor uw spierspanning omhoog gaat. Als u dit combineert met een verkeerd ingestelde werkplek, onnatuurlijk bewegingsgedrag en weinig variatie in bewegen dan heeft u alle ingrediënten om RSI, rugklachten, nekpijn, of schouderklachten te ontwikkelen. 

Een van de beste maar ook moeilijkste manieren om stress te voorkomen is zorgen dat u niet al te veel werk aanneemt. Dit is vaak moeilijk omdat meer werk simpelweg meer geld oplevert en u als ondernemer graag wilt pakken wat u pakken kan. Anders gaat de concurrentie er misschien mee aan de haal. Probeer hierin toch een zo goed mogelijke balans te vinden.

Een gezond zitleven

Als het u lukt om de bovenstaande adviezen toe te passen dan is de kans op het ontwikkelen van ernstige klachten minimaal.

Als u al klachten heeft dan is de kans groot dat u hiermee de klachten weer onder controle kunt krijgen. Alleen is het vaak moeilijk om goed en rustig te kunnen overzien hoe u dit aan moet pakken als het eenmaal mis is.  Mede doordat het ziek zijn als zzp’er zulke grote gevolgen heeft, geeft dit vaak veel stress waardoor u in een negatieve neerwaartse spiraal terecht kunt komen.

Voor meer informatie of advies:

Neem contact op of bel: 0318 – 48 48 54 Ga terug naar het overzicht