BeterZitten Ergonomische bureaustoelen

Bureaustoelen met een verkeerde zithouding

×
Ga terug naar het overzicht

Veel bureaustoelen dwingen tot een verkeerde houding met klachten tot gevolg.

In de meeste gevallen waar onze hulp gewenst is zien we dat nek-, rug- en schouderklachten samenhangen met een verkeerde werk- en zithouding. Dat wil zeggen dat de wervelkolom naar voren gebogen staat waardoor tussenwervelschijven uitpuilen en tegen de zenuwen aandrukken.
De buikspieren worden verkort en de rugspieren uitgerekt.

Goed zitten met een verstelbare lendensteun

De oorzaak is vaak te vinden in de vormgeving van de rugleuning van de bureaustoel.
Bij een bezoek aan een klant is het voor ons belangrijk eerst eens even op de huidige stoel te gaan zitten en te ervaren welke ondersteuning de stoel geeft.

De ervaring is dat er vaak sprake is van gedwongen in elkaar zakken van het lichaam tijdens het zitten. Veroorzaakt door een rugleuning die aan de bovenkant naar voren gebogen is en voor een kromme rug zorgt.

Stoel die dwingt te gaan zitten met een kromme rug

Gevolgen voor longen en darmen

Het gevolg van deze houding is dat de longen en de darmen in elkaar gedrukt worden. Hierdoor kan er niet optimaal zuurstof worden opgenomen terwijl de hersenen deze zuurstof nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Een niet goed werkende stofwisseling zorgt voor darmproblemen en het niet goed verteren van voedsel. We kunnen gerust aannemen dat dit zorgt voor vermoeidheid in de loop van de dag en ten koste gaat van creativiteit en productiviteit.

Versleten zitkussen

Bij het analyseren van een bureaustoel met een gebruiker met klachten, zien we ook vaak dat het zitkussen versleten is en het schuim voor een groot deel is verdwenen. Dit is goed te voelen maar ook de controleren door het met de knokkels van de vingers indrukken van de zitting. Is het nog veerkrachtig of raken we direct de bodemplaat? Langdurig zitten op een “plank” kan tot klachten aan de zitbotjes leiden.  

Te brede armleggers

In veel gevallen zien we dat armleggers te ver van het lichaam staan. Hierdoor kunnen de armen niet gesteund worden. Bij moderne bureaustoelen zijn de armleggers 3d of 4d dimensionaal in te stellen. Dat wil zeggen in hoogte, breedte, diepte en hoek. Onze armen is 15% van het lichaamsgewicht. Wanneer die tijdens beeldschermwerk niet goed ondersteund worden gaat dit ten koste van de nek- en schouderspieren.

Waar op letten bij de aanschaf van een bureaustoel

Let bij de aanschaf van een bureaustoel op de ondersteuning bij het zitten met een gestrekte wervelkolom in een natuurlijke S-vorm. De schouders moet ruimte hebben en niet naar voren worden gedwongen. Een in diepte instelbare lendensteun helpt om de wervelkolom te ondersteunen. Armleggers dienen voldoende dicht bij het lichaam gepositioneerd te kunnen worden en niet te ver voor het lichaam uit te steken. Anders stoten deze bij het naar voren zitten achter het bureau tegen het bureaublad aan. Vaak zie je dan ook armleggers die aan de voorzijde kapot zijn.

Bureaustoel Ergo 300 voor optimale ondersteuning

De Ergo 300 is zodanig vormgegeven dat de stoel de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom prima ondersteund. De in diepte verstelbare lucht-lendensteun zorgt voor een goede aansluiting met de onderrug. Klik hier om naar de Ergo 300 te gaan voor meer informatie.

Professionele bureaustoel Ergo 300
Ga terug naar het overzicht