TRACKING_TAG Zadelkruk met rugleuning? - BeterZitten Menu

Zadelkruk met rugleuning?

Deel dit met je familie en vrienden
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Wat is nu de beste keuze als het gaat om een zadelkruk? Wel of geen rugleuning? Wel of niet in combinatie met een balance mechaniek? We spreken hierna niet meer over een rugleuning maar over een lendensteun omdat dit meer recht doet aan de werkzaamheid.

Praktisch gezien komt een zadelkruk het beste tot zijn recht als de zithoogte hoger is dan van een standaard stoel, dus met een hoek tussen onder- en bovenbenen van meer dan 90 graden. U kunt ook zeggen met licht afhangende benen. Daardoor zal de drukverdeling tussen de zitbotten /bovenbenen en voeten optimaal zijn. Hierna omschrijven we de keuzes die gemaakt moeten worden bij de aanschaf van een zadelkruk en onze visie daarop.

Beroeps gebonden?

De overweging voor de aanschaf van een zadelkruk, ook wel taboeret genoemd, is vaak ingegeven door het beroep. Denk hierbij aan een tandarts, kapper, schoonheidsspecialiste, laborant of machine arbeider. Een kruk is dan handiger -gezien de hogere zit- maar ook door de compactheid en het eenvoudig kunnen verrijden. Armleggers, zoals bij een bureaustoel, zijn dan meer een hinderijke accessoire dan dat ze praktisch zijn.

Alternatief zitten

tabouret, zadelzit

De laatste tijd zien we een toename van het gebruik van zadelkrukken door mensen die deze gebruiken als een vorm van stahulp aan een zit-sta bureau maar ook door mensen die door bijvoorbeeld de fysiotherapeut op het spoor zijn gezet van “anders” zitten. Zeg maar als vervanger van de bureaustoel. Dan gaat het lastig worden want er is veel te kiezen in uitvoering en prijssegment.

Standaard zadel

Wat is er standaard aan een zadelzitting? Eigenlijk niets. In de markt zijn brede en smalle zadels te koop en de vorm is bij alle fabrikanten weer anders. De ene is vlak en de andere heeft een duidelijke opstaande punt aan de voorzijde. Ook de afwerking verschilt behoorlijk net als de dikte van het schuim en het materiaal waarmee de zitting is bekleed.
Voor de juiste zit is het belangrijk dat de zithoek is in te stellen.
Wij onderscheiden bij onze Score krukken de Jumper (brede zitting) en de Amazone (smalle zitting) Kwalitatief uitstekend gestoffeerd en afgewerkt.

Over het balans mechaniek

balansmechaniek bewegend zitten op een zadelkruk van Score

Op het moment dat de zadelkruk op de juiste hoogte kan worden gebruikt is de vraag of het lichaam van de gebruiker voldoende core-stability cq rompstabiliteit heeft om langdurig rechtop te zitten. Daar waar de houding veel wisselt zoals van een tandarts of een schoonheidsspecialiste, is een zadel dat meebeweegt zeer comfortabel.
Door deze ‘micro’-bewegingen van het bekken worden spiergroepen en tussenwervelschijven niet constant even zwaar belast. U voorkomt daarmee pijnklachten, houdt uw werkhouding langer vol en traint de conditie van je rompspieren. De mate van beweging van het Balans mechaniek is gemakkelijk naar eigen voorkeur in te stellen. Dit doet u door aan de ring te draaien.

Meer beweging zorgt voor een betere doorbloeding en verversing van het vocht in de tussenwervelschijven. Het uitgekiende mechaniek zorgt er voor dat het zadel mee beweegt in de richting van het zwaartepunt van het bovenlichaam wanneer de gebruiker de houding aanpast. De bekken rugwervel stand blijft in balans en drukpunten, bijv. aan de binnenkant van de dijen en het schaambeen, worden ontlast. Het zitten op de toch al comfortabele zadelzit wordt hierdoor nog aangenamer.

Gebruik van een lendensteun

Om het lichaam te helpen netjes rechtop te blijven zitten is soms een hulpmiddel nodig. Als er weinig rompstabiliteit is of er toch al een neiging is tot “in elkaar zakken” of wanneer er langdurig op de kruk gezeten gaat worden, dan kan de ondersteuning van de lendensteun uitkomst bieden. Belangrijk is wel dat deze op de juiste hoogte kan worden ingesteld en dat ook de hoek tussen de zitting en de lendensteun instelbaar is, afbeelding hieronder rechts.

Balance mechaniek en lendensteun, niet doen!

Onze Score zadelkrukken zijn leverbaar met een balans mechaniek en een lendensteun (afbeelding links). In de praktijk adviseren wij dat niet. Dit komt omdat de lendensteun met een vaste beugel aan het mechaniek vast zit. Hierdoor is de lendensteun dus niet meer in hoek te verstellen maar ook niet in hoogte.
De keuze is dan een kruk met balans mechaniek of met een lendensteun.

Prijs kwaliteit

Er is een enorm aanbod in zadelkrukken. Vanaf een paar tientjes tot ruim € 500,00 exclusief BTW. klanten vragen ons regelmatig waar het verschil vandaan komt. Hieronder wat vergelijkingen;

De schaal van een zadelkruk kan bestaan uit hout of kunststof die overtrokken wordt met schuim en stof of (kunst)leer. Deze worden aan de onderzijde vastgeniet. De dikte en kwaliteit van het schuim bepalen mede het zitcomfort. Nietjes die in het zicht zitten kunnen scherp zijn en tot verwondingen leiden. De vorm van het zadel kan sterk verschillen en heeft een belangrijke invloed op het zitcomfort en de drukverdeling tijdens het zitten

Het mechaniek onder de zitting is vaak niet meer dan een simpele handel voor de hoogteverstelling. Laat staan dat er een zithoekverstelling op zit.
De kwaliteit van onze Score zadelkrukken vertaald zich in 5 jaar garantie.

En lendensteunen of balans mechaniek is op de meeste goedkopen zadelkrukken niet verkrijgbaar of van een discutabele kwaliteit

De bekleding van de zitting kan bestaan uit een goedkope kunstleer of uit Stamskin die wel bestand is tegen urine en bloed en deze niet doorlaat en goed te reinigen is. Slechte stoffering kan leiden tot plooivorming of het snel doorslijten en is niet echt duurzaam te noemen.

Hygiëne. In iedere sector neemt de aandacht voor hygiëne toe. Iets wat nu belangrijker is dan ooit. Goede hygiëne zorgt ervoor dat we zo min mogelijk in aanraking komen met ziekteverwekkers. Lees hier meer over de bekleding van onze krukken.

Kleuren. Niet onbelangrijk; onze krukken zijn in meerdere kleuren bekleding leverbaar.

Het onderstel en de wielen kunnen sterk verschillen. Het maakt voor de prijs nogal uit of er een simpel kunststof onderstel is gebruikt of een sterk aluminium gepolijst onderstel. Wij zien hele dunnen verchroomde onderstellen die amper het gewicht van de bezitter kunnen dragen. De afwerking van de plaats waar de wielen in het frame worden gemonteerd is beduidend simpeler bij goedkope krukken. Soms vallen de wielen er dan zelfs uit bij het optillen van de kruk. ook de kraag van de wielen is vaak brede dan het voetenkruis waardoor vuil in de rand kan gaan zitten. Simpele wielen die piepen en kraken hebben al menig pedicure doen beslissen voor betere kwaliteit te gaan. Zie ook de afbeelding hierboven. De blauwe kruk rechts is onze Score Jumper.

De gasveer. Goedkope krukken kennen vaak maar 1 hoogteverstelling van de gasveer met het gevolg dat de kruk niet altijd past. Onze zadelkrukken kunnen voorzien worden van meerdere hoogtes gasveer, laag, standaard en hoog, zodat deze passend te maken is voor iedere lichaamslengte. Daarnaast kennen onze gasveren de comfortabele zitdieptevering. Dat wil zeggen dat de kruk iets inzakt bij het gaan zitten.

hoe hoog moet ik zitten