// Ergonomische zadelkruk - BeterZitten
BeterZitten Ergonomische bureaustoelen

Ergonomische zadelkruk

×

“Zitten is dodelijk” en “zitten is het nieuwe roken” zijn veelgehoorde uitspraken die ons bewust maken van de negatieve effecten van langdurig zitten. In Nederland hebben meer dan 2 miljoen mensen last van rug-, nek- en schouderklachten, vaak veroorzaakt door langdurig zitten. Een ergonomische zadelkruk wordt daarom steeds vaker gezien als een alternatief voor een gewone bureaustoel.

Kantoorwerkers maken vaak gebruik van een bureaustoel die in diverse uitvoeringen verkrijgbaar is, maar deze stoelen bieden in de praktijk niet altijd de juiste ondersteuning voor de rug. Dit komt mede doordat veel mensen de stoel niet goed instellen.

Maar liefst 85% van de mensen weet niet waar de knoppen van hun bureaustoel voor dienen. Het goed instellen van de stoel is echter een eerste stap in het voorkomen van rug-, nek- en schouderklachten.

Zadelkruk op kantoor

Ergonomische zadelkruk als alternatief

Ben je op zoek naar een alternatief voor een gewone standaard bureaustoel? Dan is een zadelkruk wellicht geschikt voor je. Met de houding op een kruk is het namelijk mogelijk om dynamischer te zitten. Wij willen je graag adviseren en helpen bij het kiezen van de (zadel)kruk die het beste bij je past. En het mooie is dat je er de deur niet voor uit hoeft, want wij komen met de ZitExpres, een auto vol zadelkrukken, naar je toe. Zo kun je op de eigen werkplek het zitcomfort ervaren. Wij noemen dat probeergemak.

ZitExpres aanvragen

Assortiment ergonomische zadelkrukken

Ons assortiment bestaat uit zadelkrukken van Score, de nummer één in professionele zadelkrukken. Score is een Nederlands bedrijf dat kwalitatief hoogwaardige zitoplossingen biedt voor diverse sectoren, waaronder kantoren, ziekenhuizen, laboratoria, schoonheidsspecialisten, tandartsen en productiebedrijven.

Score zadelkruk productspecificaties

  • Verkrijgbaar met brede (Jumper) en smalle zitting (Amazone)
  • Verkrijgbaar met lendensteun
  • Met of zonder balans mechaniek
  • Uit te breiden met voetbediening
  • Als optie in naadloze uitvoering waardoor uitermate hygiënisch
  • Meerdere kleuren

Leverbaar zonder balansmechaniek maar wel met zithoekverstelling al vanaf 440 Euro exclusief BTW.

ZitExpres aanvragen

Een ergonomische zadelkruk als alternatief voor de bureaustoel

Wanneer mensen last krijgen van pijn in de rug tijdens het zitten op een bureaustoel, gaan ze op zoek naar een alternatief. Daarom neemt de vraag naar een krukje op wielen, een zitbal, een zadelkruk, een tabouret of een andere ergonomische kruk toe.

In het verleden was de kniestoel populair onder mensen met rugpijn en rugklachten. Om de houding te corrigeren worden ook wiebelkussens, zachte kussens of losse lendensteunen gebruikt. Alles om de zithouding te verbeteren en pijn te voorkomen.

Zadelstoel, zadelkruk of tabouret

De zadelkruk, ook wel bekend onder de namen tabouret, taboeret of ponyseat, is ontworpen om een natuurlijke kanteling van het bekken te creëren, waardoor we gemakkelijker rechtop kunnen zitten. De zitbotjes worden minder belast en de druk komt meer op de voeten en de binnenkant van de benen te liggen.

Het ontstaan van het zitten op een zadelkruk is niet goed gedocumenteerd, maar in het museum Huis Doorn in Doorn staat in de werkkamer van Keizer Wilhelm II een stoel die is vormgegeven als een paardenzadel. Deze stoel lijkt veel op een normaal paardenzadel en kan met recht een ponyseat worden genoemd.

Het is belangrijk om op te merken dat een zadelkruk verschilt van een zitting in de vorm van een tractorzadel of fietszadel, die nog wel eens worden verward met een zadelkruk. Hoewel ook een fietszadel de ruimte geeft om de benen naar beneden te laten hangen, blijft de druk bij een fietszadel meer op de zitbotjes liggen dan bij een echte tabouret.

Wat is nu een goede ergonomische zadelkruk?

Ergonomische zadelkruk als alternatief zitten

Wanneer je op zoek bent naar een ergonomische zadelkruk, zal je merken dat er veel aanbieders zijn met prijzen die variëren van 30 Euro tot 700 Euro. Dit prijsverschil duidt op een verschil in kwaliteit, pasvorm en zitcomfort.

Materialen van de zadelkruk

Dit begint al bij de gebruikte materialen, de kwaliteit van de gasveer voor de hoogte-instelling, het materiaal van het voetkruis en het soort wielen. Daarnaast is het materiaal en de bekleding van de zadelstoel zelf ook van belang. In deze tijd van duurzaamheid willen we graag dat het product lang meegaat. Klik hier voor een overzicht van de stoffen.

Kies voor kwaliteit

Een voorbeeld van intensief gebruik van een zadelkruk op wielen zien we in kapperszaken. Deze krukken raken vaak beschadigd en worden vervolgens ergens in een hoek geplaatst. In deze situatie is het kiezen voor kwaliteit vaak voordeliger en duurzamer.

Ook bij tandartsen en pedicures worden zadelstoelen vaak gebruikt, maar hier treffen we doorgaans krukken van betere kwaliteit aan. Het is verleidelijk om te kiezen voor een goedkope tabouret, maar waar moet je op letten bij de aankoop van een zadelkruk? Aangezien ieder mens immers verschillend is, is het belangrijk om rekening te houden met de persoonlijke situatie en voorkeuren.

Waar kan je op letten als je een zadelstoel koop?

Maat en pasvorm

Allereerst is het belangrijk om te letten op de maat en pasvorm van de zadelkruk. Er zijn namelijk verschillende breedtematen verkrijgbaar en de vorm van de zitting kan per aanbieder verschillen. Vooral vrouwen kiezen vaak voor een smaller zadel dan mannen. Mannen geven over het algemeen de voorkeur aan een zadelzitting die aan de voorkant niet teveel omhoog staat.

zadelzit amazone smal en jumper standaard

Verstelbaarheid

Bij de kwalitatief betere zadelkrukken is de zithoek van de zitting te verstellen. Daardoor kan de stand van het bekken optimaal worden neergezet en kan de druk aan de voorzijde van de zitting worden verminderd.

kantelbare zitting zadelkruk

Hoogte van de zadelkruk

Verder kan je letten op de hoogte-instelling van de gasveer. Er zijn zadelkrukken die geschikt zijn voor lage zit, maar ook voor hoge zit aan werktafels van 90 cm. Er zijn zelfs lange gasveren verkrijgbaar die werken op sta-hoogte ondersteunen.

De zitting: afwerking en zachtheid

Je kan ook letten op de afwerking en de mate van zachtheid van de zitting. Er zijn zadelkrukken met een PUR-schuim zitting die duurzaam zijn in gebruik en eenvoudig schoon te maken zijn. Deze worden veel gebruikt in productieomgevingen en bij kappers. Meestal hebben zittingen een bekleding van kunstleer of Stamskin en deze worden vaak gebruikt bij tandartsen, medisch specialisten, pedicures en schoonheidsspecialisten. Het is belangrijk dat de zadelkruk goed past bij het lichaam en de uit te voeren werkzaamheden.

Dynamische balans zitting

Onze fabrikant Score brengt zadelkrukken op de markt met zogenaamde balance zitting. Daarvoor bevindt zich dan een extra handel of ring onder de zitting waarmee de weerstand van de kanteling kan worden ingesteld.

Dynamische kantelbare zitting van de tabouret

Het voordeel van de kantelbare zitting is dat hiermee een starre zit veranderd in een meer bewegende dynamische zit. Het zadel beweegt subtiel mee voor extra comfort en een gunstig effect op de spieren en de wervelkolom

Houding op de zadelkruk

De wervelkolom is opgebouwd uit wervels die zich bij het staan en lopen in een natuurlijk s-vorm staan. Die positie willen we ook graag vasthouden bij het zitten. Wanneer we dit doen zittend op een standaard stoel met de gebruikelijke hoek van 90 graden van de benen, kunnen we deze houding niet volhouden en zakken we in elkaar waardoor de wervels niet meer netjes in de S-vorm staan.

De druk op de tussenwervelschijven neemt dan eenzijdig toe. Dit geeft kans op rugklachten. Om de natuurlijk S-vorm houding makkelijker vol te houden is het nodig de rug te ondersteunen of juist hoger te gaan zitten waardoor het bekken naar voren kantelt. Het beste is bij het zitten een verticale lijn te trekken van de oorlel, schouder tot de heup en hiel. Dit vraagt wel om een goede balans en evenwicht coördinatie.

Op een zadelkruk zit je dus het meest effectief als je hoger zit dan normaal. De perfecte zithoogte is die waarbij de bovenbenen natuurlijk aansluiten op de vorm van het zadel. Hierdoor wordt de maximale heuphoek gerealiseerd (130 tot 140 graden), terwijl het gewicht evenwichtig verdeeld wordt over het oppervlak van het zadel en de voeten.

Dynamisch vergaderen met een zadelkruk

Omdat er sprake is van een hogere zit zal ook het bureau of de werktafel hoger moeten worden ingesteld en behoeft ook de instelling van het beeldscherm aanpassing zodat het hoofd recht op de romp staat. Er komt wel meer druk op de voeten en de binnenkant van de benen te staan dan bij normaal zitten. Het is dan ook aan te bevelen om regelmatig het zitten op de tabouret af te wisselen met staan en lopen.

Wil je meer weten over een lendensteun op de zadelkruk? Klik dan hier om naar de blog te gaan.

Voordelen van een ergonomische zadelkruk

  1. goed voor de rug door een verbeterde werkhouding
  2. meer beweging (balance) bevordert een betere doorbloeding
  3. traint de rompstabiliteit
  4. stimuleert een rechte houding
  5. verbetert de stand van het hoofd op de romp
  6. vermindert de druk op de zitbotten
  7. geeft een meer “open houding”
  8. zet het lichaam niet in de slaperige “zitstand”
  9. zorgt voor meer concentratie
  10. draagt bij aan een hogere productiviteit

Voor meer informatie of advies over een passende zadelkruk bel 0318-484854 of vul het contactformulier in.

Neem contact op