TRACKING_TAG Goede bureaustoel kopen Menu

Een goede bureaustoel kopen

Deel dit met je familie en vrienden
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Wat is nu eigenlijk een goede bureaustoel?

Dat is een vraag die wij regelmatig krijgen. In onze ogen is een goede  bureaustoel een stoel die past. De volgende vraag is dan; wat is passend? Dit is een cruciale vraag omdat de Arbo wet aangeeft dat een werkgever een werknemer een passende bureaustoel ter beschikking moet stellen.

waar kan ik dan op letten?

Een goede bureaustoel zorgt voor voldoende ondersteuning aan het zitvlak, de rug en de armen. Wanneer u een bureaustoel gaat kopen, luister dan goed naar uw lichaam. Hierna wat tips per onderdeel.

zitting

Voel als u gaat zitten of het zitvlak comfortabel aanvoelt en de lengte van de zitting zodanig is in te stellen dat er aan de voorzijde tussen de onderbenen en de zitting ca 4 cm ruimte zit. Dit voorkomt afknelling wanneer u de benen iets onder de stoel steekt. Let er op bij het gaan zitten de bibs achter in de stoel te steken en dan niet voorwaarts af te glijden.

hoogte

De stoel moet voldoende hoog/laag kunnen zodat de benen een hoek maken van ongeveer 90 graden. Dit voorkomt dat u bij te hoog zitten teveel druk aan de onderzijde van uw benen krijgt waardoor bloedvaten afgekneld kunnen worden. zithoogte bureaustoel instellen

rugleuning

De hoogte van de plaats van de rugleuning is afhankelijk van de bolling ( lendensteun) in de rugleuning. Deze bolling is bedoelt om de holling van de rug op te vullen. Meestal begint dit op de broekband. Ideaal is wanneer deze lendensteun ook in diepte is in te stellen.

Voel of de rugleuning dwingt (helpt) om rechtop te gaan zitten. Er zijn veel bureaustoelen in de handel waarvan de rug je aan de bovenzijde dwingen om in elkaar te zakken of de schouders naar voren te bewegen.

Ideaal is recht op zitten zonder dat de rugleuning de schouders in een bepaalde positie dwingen. In de meeste gevallen is dan een lage rugleuning beter dan een hoge rugleuning.

rughoogte bureaustoel instellen

armleggers

Daar gaat het in de meeste gevallen helemaal fout. Ons uitgangspunt is “een goede bureaustoel is een passende bureaustoel” . Waarom zit meer dan 75% van de vrouwen dan op een stoel waarvan de armleggers zo breed zijn dat het onmogelijk is deze goed te gebruiken?

Waardoor de armen dan maar niet ondersteund worden en er nek – rug- en schouderklachten ontstaan. Hier is nog veel te winnen! Let er bij het kopen van een goede bureaustoel op dat de armen ondersteund worden wanneer deze langs het lichaam hangen.

De hoogte is goed als de armen in ontspannen positie worden ondersteun. Let er goed op dat de voorzijde van de armsteunen niet voor het lichaam steken!

De hoogte van het bureau moet worden aangepast aan de hoogte van de armleggers. Dat wil zeggen dat het bureau gelijk of iets lager staat dan de armleggers. Meet dit op wanneer je op de bureaustoel zit omdat deze vaak iets in zakt als je er op gaat zitten. Koop dus nooit een bureaustoel waarvan de armsteunen niet passen! verkeerde armleggerhoogte bureaustoel

techniek / mechaniek

Het mechaniek van de bureaustoel kan vaak “los”worden gezet waardoor de rugleuning meebeweegt met de lichaamshouding. let er op dat de druk die de rugleuning geeft is in de stellen.

In het vak noemen we dit de gewichtsinstelling. Stel deze zodanig in dat wanneer u de voeten van de grond tilt niet uit de stoel geschoten gaat worden. Het lichaam moet zelf de balans zoeken.

Dit versterkt tevens de rugspieren en buikspieren. Het beste is de stoel altijd in de losse stand van de rugleuning te laten staan. We noemen dat ook wel bewegend zitten. Dit komt de tussenwervelschijven in de ruggengraat ten goede en bevorderd de bloedsomloop.

meer weten?

Wilt u meer weten of wilt u een nieuwe bureaustoel kopen? Wellicht eerste eens een kop koffie drinken voor een goed advies?. We kunnen ook een gratis Quickscan uitvoeren op uw werkplek. We zien dan al snel of de huidige bureaustoel passend is. Natuurlijk kijken we dan ook naar de gehelen werkplek en geven ergonomisch advies waar nodig.  werkplekcheck, werkplekonderzoek bij u op locatie

Voor meer informatie of advies bel 0318-484854 of vul het contactformulier in.