BeterZitten Ergonomische bureaustoelen

Vitaliteit en de rol van ademhaling

×
Ga terug naar het overzicht

Vitaliteit en de stille epidemie van de ademhaling

Zes keer per minuut actief je gezondheid ondersteunen is het doel, zestien keer per minuut actief je gezondheid tegenwerken is vaak realiteit. Het heeft allemaal te maken met een goede beheersing van de meest elementaire menselijke vaardigheid: ademhalen.

de rol van ademhaling en rugklachtenHoofdpijn, nervositeit, nek- en schouderklachten, depressieve gevoelens, druk op de borst, misselijkheid, flauwvallen, obstipatie… de lijst met klachten is eindeloos. De boosdoeners zijn een te snel ademhalingsritme en de verkeerde ademhalingstechniek. Hoog tijd om eens extra aandacht te besteden aan de invloed van dit illustere duo op de vitaliteit en het welzijn.

In een sedentaire (zit) houding is het voldoende om circa 8 keer per minuut adem te halen. Een rustige ademhaling helpt om ontspannen en geconcentreerd te werken. Wetenschappers ontdekten dat ademen door de neus, vergeleken met ademen door de mond, voor meer synchrone activiteit in de hersenen zorgt. Dit kan kunnen beteken dat ademhalen door de neus dient als een soort van ‘klok’ die activiteit in de hersenen reguleert.

Een snelle ademhaling zorgt ervoor dat de hormoonhuishouding verstoord wordt en dat brengt het lichaam in een permanente staat van alertheid. De bijbehorende verhoogde adrenaline niveaus zorgen voor een constant gevoel van gejaagdheid en stress. Een gemeten effect hiervan is een koude neus. die optreed als mensen zich volledig op hun werk richten. De temperatuur in de neus daalt als de uitgevoerde taken complexer worden.

Leestip: het boek verademing

Ademen voor vitaliteit

In vitaliteitsmanagement en stressreductie is een goede beheersing van het ademhalen niet meer weg te denken. Wat kan je doen om je ademhaling te verbeteren? Let eens op de volgende aandachtspunten:

Adempatroon

Je kunt je adempatroon observeren. Beweegt de borstkast veel mee? Is er ook beweging in je buik? Is er een korte adempauze na het uitademen? Alleen al het regelmatig observeren van de ademhaling (zonder deze te willen veranderen) heeft meestal een positieve werking op de ademhaling.

Ademfrequentie

Zoek een rustige plek op om te zitten en zorg dat je een pen en papier paraat hebt. Zet de timer van je telefoon op zestig seconden. Sluit je ogen en teken golven op het papier bij iedere in en uitademing (hoog en laag). Tel het aantal hoge kopjes in de golven als de wekker afgaat.
Tip: vraag een collega of vriend eens je te observeren op een willekeurig moment en zestig seconden je onbewuste ademhaling te tellen.

Ademteug

Hiermee bedoelen we de hoeveelheid lucht die mee één inademing het lichaam ingebracht wordt. Dat wordt ook wel de ademteug genoemd. Een normale ademteug is niet te diep in- en uitademen. Uitademen gaat passief, je adem stroomt als het ware vanzelf rustig naar buiten.

Gestrekte zithouding

Een voorovergebogen, ingezakte houding en gespannen spieren beperken de ruimte voor de longen en verstoren een goede ademhaling. Zorg regelmatig voor een gestrekte rug tijdens het zitten. Ga goed tegen de rugleuning zitten of ga even los van de rugleuning zitten. Maak jezelf lang. Check: Is je onderug hol en je bovenrug gestrekt? Zijn je schouders en gezichtspieren ontspannen? Adem rustig door

Reminders voor oefeningen

Apps, extensies en elektronische agenda’s kunnen ademhalen onder de aandacht houden. Alleen al het regelmatig observeren van de ademhaling geeft positieve effecten.

Ademen voor vitaliteit

Veel mensen ademen verkeerd tijdens het lezen van beeldschermen. Dit neemt met name toe indien de concentratie hoog is. Bewust worden van de ademhaling zijn een effectieve en doelmatige manier om de vitaliteit te verbeteren, een goede concentratie tijdens werkzaamheden te verhogen en de negatieve effecten van stress tegen te gaan. Aanvullende technieken en methoden om de vitaliteit en inzetbaarheid te verbeteren zullen daarnaast effectief zijn.

Wil je meer weten over deze technieken? Neem eens contact op met Iwan Kind. Hij vertelt graag meer over de werkwijze van- en mogelijkheden bij Ergomotion.

Ga terug naar het overzicht
Week proberen?