BeterZitten Ergonomische bureaustoelen

Tips voor een ergonomische zithouding

×
Ga terug naar het overzicht

De mens is niet gemaakt om stil te zitten, maar om te bewegen. Wetenschappelijk is bewezen dat een juiste zithouding rugklachten in belangrijke mate kan verminderen. Dynamisch zitten is aanbevolen, dit betekent zo vaak mogelijk wisselen van zithouding. Hierbij onze tips:

 • Gebruik de hele rugleuning van de bureaustoel 
 • Zit rechtop op de stoel 
 • De juiste zithoogte is gelijk met de lengte van de onderbenen, de voeten staan dan plat op de grond. Ook wel een hoek van 90 graden genoemd
 • Gebruik de hele zitting van de bureaustoel en niet alleen het puntje
 • Zit dicht bij het werkblad 
 • Gebruik de armleuningen van de stoel 
 • Wissel regelmatig van houding 
 • Sta regelmatig even op 
 • Steek bij het zitten de billen achterin de bureaustoel en schuif niet meer naar voren 
 • De hoogte van het werkblad is gelijk of iets lager dan de armleuningen van de bureaustoel 
 • Beter leren zitten door het volgen van een workshop
ergonomische zithouding

Een ergonomische zithouding met een ergonomische stoel 

Zorg ervoor dat u een ergonomische bureaustoel aanschaft en dat u deze op de juiste manier instelt. Door uw stoel goed in te stellen zorgt u ervoor:  

…Dat u rechtop in de stoel zit.  
 
…Dat uw rug wordt ondersteund op de plekken waar u de meeste ondersteuning nodig heeft.  
 
…Dat de armleuningen ondersteuning bieden aan uw lichaam.  
 
…Dat uw hoofd, schouders en heupen in 1 lijn staan waardoor u in balans bent. Zo worden uw rug- en buikspieren zo min mogelijk belast en voorkomt u rugklachten.  
 
…Dat uw voeten stabiel op de grond kunnen staan zonder dat u op het puntje van uw stoel hoeft te zitten. Zo voorkomt u dat uw spieren vast gaan zitten in de verkeerde en misschien gespannen houding. 

Lees hier hoe u uw stoel goed in kunt stellen in 4 stappen.  

Bewegend zitten voor een ergonomische zithouding 

Ons lichaam is niet gebouwd om langdurig stil te zitten, maar is ingesteld op een afwisselende houding en beweging. U kunt bewegend zitten door voor een ergonomische bureaustoel met Dynamic swing zitting te gaan. Deze bewegende zittechniek is ontwikkeld om mensen zo lang mogelijk gezond te houden en rugklachten te voorkomen. Bekijk bijvoorbeeld eens onze Bureaustoel Ergo 452 met dynamisch zitting. 

Ergonomisch goed zitten op de bureaustoel ergo 452

Ergonomisch zitten aan uw bureau 

Een goede stoel is essentieel bij het verminderen – en voorkomen – van rugklachten. Maar er zijn meer zaken waar u op kunt letten om een goede zithouding in te nemen. De belangrijkste is regelmatige onderbreking van de zithouding. Bijvoorbeeld door een rondje te lopen, even koffie te halen of te gaan staan met een zit-sta bureau.  

Wat dacht u van het instellen van uw beeldscherm op de juiste hoogte en kijkafstand? Uw hoofd weegt ongeveer 6 kilo. Als u uw hoofd kantelt betekent dit veel druk op uw nekspieren. De juiste instelling van uw beeldscherm zorgt dat uw hoofd goed in balans op uw lichaam staat.  

Ook de plaatsing van uw muis en toetsenbord maken veel verschil. Als u deze zo plaatst dat uw armen ondersteund worden door de armleggers van uw bureaustoel haalt u veel druk van de rug en schouders af. 

Een ergonomische zithouding op een flexwerkplek 

Flexwerken wordt steeds meer de norm. Dat wil zeggen dat medewerkers geen eigen bureau meer hebben, maar gebruik moeten maken van een vrije, al of niet van te voren gereserveerde, werkplek. In het ideale geval is het bureau dan eenvoudig op de juiste hoogte in te stellen door middel van een slingerverstelling of elektrisch.  

Bij aanvang van de werkzaamheden staat de bureaustoel op de stand zoals deze door de vorige collega is achtergelaten. Wat kunt u nu doen om het geheel op de goede manier in te stellen zodat ergonomisch verantwoord werkt en de kans op RSI/KANS verminderd? Bekijk hieronder onze 10 tips: 

 1. Laat je voorlichten over het gebruik van de knoppen en functies van de bureaustoel. 
 1. Ga op de stoel zitten en stel de hoogte af op een manier dat de onderbenen een hoek maken van ca. 90 graden. 
 1. Zorg ervoor dat de zitting de juiste lengte heeft, niet te lang en niet te kort. 
 1. Stel de hoogte van de rugleuning zodanig in, dat de bolling van de rugleuning in de holling van de rug zit (net boven de broekband). 
 1. Laat de schouders ontspannen hangen en maak met de armen een hoek van 90 graden. 
 1. Zet de armleggers van de bureaustoel op een hoogte dat de armen in die stand net ondersteund worden. 
 1. Pas de breedte van de armleggers zodanig aan dat deze gebruikt kunnen worden in een stand waarbij de armen zich naast het lichaam bevinden 
 1. Rij richting het bureau en verplaats de hoogte van het bureau gelijk of iets lager dan de hoogte van de armlegger 
 1. Indien mogelijk de armleggers in diepte zodanig verstellen dat bij het werken de rand van het bureau niet geraakt kan worden 
 1. Zet het beeldscherm op de juiste kijkafstand en de juiste hoogte (monitorarm) of maak in geval van een laptop gebruik van een laptopverhoger 
ergonomische zitten op de flexplek

Start met ergonomisch zitten 

Het voorkomen van RSI-klachten, rugklachten en nek-schouderklachten is belangrijk. Zorg er daarom voor dat u bovenstaande tips toepast voor een ergonomische zithouding. Op zoek naar een ergonomische bureaustoel? Bekijk dan gerust eens ons aanbod professionele ergonomische bureaustoelen. Meer weten over ergonomisch zitten? Neem dan gerust contact met ons op. 

Neem contact op of bel: 0318 – 48 48 54 Ga terug naar het overzicht