Werken in een kantoortuin kent voor- en nadelen. Zo’n open ruimte is ideaal voor snel (informeel) overleg en verlaagt de drempel om in contact met collega’s te komen. Het kan echter ook rumoerig zijn, wat leidt tot concentratieproblemen. Wat kun je doen tegen geluidsoverlast in de kantoortuin?
Steeds meer bedrijven wisselen hun traditionele kantoren met cubicles om voor moderne, open kantoortuinen waar medewerkers geen vast bureau hebben. Dat moet een betere samenwerking en het creatieve proces in organisaties bevorderen, omdat collega’s veel directer met elkaar in contact staan.
Maar overlast ligt op de loer. In een kantoortuin met een slechte akoestiek hoor je immers alles, van de pruttelende koffiemachine tot de collega die een net wat te luid telefoongesprek voert.
Geluidsoverlast kantoortuin aanpakken
Uit onderzoek blijkt dat afgeleide werknemers 50 procent meer fouten maken en twee keer langer over taken doen. Daarnaast blijkt dat kantoormedewerkers dagelijks gemiddeld 86 minuten per dag kwijt zijn door afleiding. Geluidsoverlast verhoogt bovendien ziekteverzuim en is niet alleen funest voor de productiviteit, maar ook voor de creativiteit.
Dat klinkt behoorlijk onheilspellend, maar betekent niet dat elk bedrijf nu opeens moet afstappen van het concept. Met de tips hieronder maak je de kantoortuin leefbaar en profiteer je alsnog van de voordelen.
1. Zorg voor voldoende stilteruimtes
Juriaan van Meel, academicus en auteur van het boek Workplaces Today, betoogt dat de tijd van traditionele kamerkantoren met lange gangen en afgesloten ruimtes voorbij is. Steeds meer kantoren hebben een open indeling met flexibele werkplekken, maar dat werkt alleen als je medewerkers voldoende mogelijkheden biedt om te ‘ontsnappen’. Van Meel: ‘Faciliteer denkwerk door het aanbieden van stilteplekken, gecombineerd met de mogelijkheid om thuis te kunnen werken.’
In afgesloten concentratie werkplekken kunnen medewerkers in alle rust aan projecten werken zonder afgeleid te worden door omgevingsgeluid. Onderzoek van Bureau Leesman wijst uit dat een een flexibele werkomgeving met een ruime keuze van werkruimtes als positiefst wordt ervaren. En positieve, tevreden werknemers zijn vaak productiever.
2. Zet lawaaierige apparaten apart
Kopieerapparaten, printers, koffiemachines, roldeurkasten… Stuk voor stuk stoorzenders die het kantoorleven minder aangenaam maken. Plaats ze indien mogelijk in een aparte afgesloten ruimte zodat ze geen geluidsoverlast in de kantoortuin veroorzaken.
Vraag je daarnaast af of het nodig is dat er een radio of geluidsinstallatie op kantoor staat. Hoewel sommige medewerkers het prettig vinden om muziek te horen, werken anderen juist liever in stilte. Vraag medewerkers die muziek willen luisteren daarom om een koptelefoon te gebruiken.
3. Plaats geluidsabsorberende scheidingswanden
Een relatief eenvoudige manier om geluidsoverlast in de kantoortuin aan te pakken, is door geluidsabsorberende scheidingswanden te plaatsen. De ruimte blijft zo nog steeds open, maar de overlast wordt toch beperkt.
Scheidingswanden heb je in allerlei soorten en maten en desgewenst met zwenkwieltjes, zodat je ze eenvoudig kunt verplaatsen. Een alternatief is om gebruik te maken van akoestische muurbekleding als wolvilt of kurk. Dit soort natuurlijk materiaal werkt eveneens isolerend en geluidsabsorberend en maakt open ruimtes net wat sfeervoller.
4. Voorzie de kantoortuin van planten
Bij het woord ‘kantoortuin’ verwacht je een werkplek met veel groen, maar dat valt in de praktijk vaak tegen. Lang niet alle kantoren zijn voorzien van beplanting, terwijl dat veel voordelen met zich meebrengt.
Planten dragen niet alleen bij aan een betere luchtkwaliteit en een hogere productiviteit, ze reduceren ook omgevingsgeluid. Vooral in kantoorruimtes met veel harde materialen, zoals beton.
5. Maak gebruik van noise reduction-technieken
Steeds meer apparaten bevatten noise reduction (ruisonderdrukking). Onder meer Sony, Bose en Sennheiser bieden koptelefoons die hinderlijke achtergrondgeluiden als zoemen en klikken wegfilteren. Ze hebben een microfoon die omgevingsgeluid meet en analyseert. Vervolgens wordt er een tegenovergesteld geluid van het gemeten omgevingsgeluid gegenereerd.
Een vergelijkbare techniek is ook op laptops van HP te vinden. Daar activeer je met een druk op de knop krachtige noise reduction-software die zorgt dat je zelfs in rumoerige omgevingen ongestoord dat belangrijke Skype-gesprek kunt voeren.
6. Niet storen-lampje
De Luxafor is een slimme gadget die onnodige afleiding op kantoor – en het bijbehorende geluidsoverlast – beperkt. Met dit apparaatje dat je op of naast je beeldscherm bevestigt, laat je collega’s met behulp van kleuren zien of je beschikbaar bent of niet. Een rood lampje betekent niet storen, terwijl je met groen laat zien dat je beschikbaar bent om vragen te beantwoorden.
Het niet storen-lampje is te personaliseren met andere kleuren en werkt samen met de app If This Than That (IFTTT), dat bepaalde taken kan automatiseren. De gadget houd bij hoe lang je met een taak bezig bent en herinnert je op tijd aan de start van een vergadering.
7. Maak afspraken
Misschien wel de belangrijkste tip om geluidsoverlast in de kantoortuin te beperken: maak met elkaar afspraken over bijvoorbeeld spontaan overleg. Duurt een gesprek of brainstorm langer dan vijf minuten, zoek dan een vergaderruimte op.
Hetzelfde geldt voor telefoongesprekken: let op je volume en loop even naar de gang of een andere ruimte als je meer tijd nodig hebt. Voorwaarde om dit te laten werken is wel dat de werkgever genoeg stilte- en overlegruimtes ter beschikking stelt.
Bron: ikwilmobielwerken.nl
Een andere mogelijkheid om bijvoorbeeld rustig te kunnen bellen is de HIVE bel stoel.
Rustig even een email lezen, rustig even bellen of met reductie van het buitengeluid een duo gesprek voeren in 2 HIVE stoelen.
Voor meer informatie of advies bel 0318-484854 of vul het contactformulier in.