Wat zijn RSI klachten en hoe kan je ze voorkomen
RSI = Repetitive Strain Injury: door lange tijd achter elkaar dezelfde bewegingen te maken of dezelfde houding aan te nemen kunnen RSI klachten en aandoeningen ontstaan.
Tegenwoordig ook wel CANS geheten; Complaints of Arm Neck and/or Shoulder – klachten aan arm nek en/of schouder
Werken met een beeldscherm is ‘repeterend’ werk. Juist hierbij blijven schouders en rug steeds in dezelfde houding terwijl alsmaar dezelfde ‘repeterende’ bewegingen worden gemaakt met de handen, vingers, pols en ellebogen. We zien ook steeds meer klachten aan de rug, nek- en schouders.
Bovendien zit u steeds langer achter elkaar op de bureaustoel voor het beeldscherm: faxen, kopiëren, mailen, het kan tegenwoordig allemaal vanaf de werkplek via de computer. U loopt dus een groot risico op het ontwikkelen van RSI. Hoe kunnen we nu RSI voorkomen?
RSI klachten kunnen zo ernstig worden dat u uw armen, handen, vingers of polsen helemaal niet meer kunt gebruiken zonder pijn te voelen. Neem dus bij beginnende klachten al maatregelen.
Veel voorkomende en bekende klachten zijn:
- Bursitis (slijmbeursontsteking)
- Frozen shoulder
- Ontstekingen aan de pezen
- Tennisarm
- Tabletnek (vooral bij kinderen door de smartphones)
- Muisarm
De 3 pijnfasen bij RSI klachten:
FASE 1: Beginnende fase
Tintelende, gevoelige en vermoeide handen, polsen, armen, nek of schouders.
De RSI klachten treden op tijdens of vlak na het werk en verdwijnen vaak met normale avond- of weekendrust. De klachten zijn meestal nog dragelijk en zorgen niet voor beperkingen. De relatie tussen de klachten en de werkplek wordt nog niet door iedereen gelegd. Als u in dit stadium maatregelen neemt verdwijnen de klachten volledig. Houdt uw (RSI)klachten dus niet voor u, ze gaan niet vanzelf over! Lees verderop welke maatregelen RSI kunnen voorkomen. Raadpleeg zonodig al in deze fase uw bedrijfsarts.
FASE 2: RSI in een gevorderde fase
Er is geen relatie meer met bepaalde taken, de pijn treedt op bij elke beweging.
“De pijn kan variëren tussen een licht tintelend gevoel of een brandende pijn, waarbij er soms sprake is van krachtverlies. Nek, schouders, armen, polsen en handen zijn overgevoelig of juist gevoelloos. De vingers tintelen en de klachten verdwijnen niet meer door normale avond- of weekendrust. Uw wordt dringend aangeraden naar uw huis- of bedrijfsarts te gaan”.
FASE 3: RSI in een blijvende fase
Aanhoudende pijn die niet meer verdwijnt.
” Werken is (bijna) niet meer mogelijk. Het oppakken van een kopje is al pijnlijk. U heeft nauwelijks kracht meer in uw armen en handen. Behandeling heeft nu nog maar weinig succes. Neem daarom meteen maatregelen in fase 1. Bovenstaande fases geven de suggestie dat er een geleidelijk verloop is. Er bestaat echter het gevaar dat u in zeer korte tijd in fase 3 belandt!”
Hoe kunt u RSI klachten krijgen?
Hoe meer tijd u per dag voor een beeldscherm werkt, hoe groter de kans op klachten. Sinds de komst van de nieuwe ARBO wet in 2018 is de norm van maximaal 2 uur beeldschermwerk per dag komen te vervallen.
Maar pas op! De werkgever houdt een zorgplicht ook al is de 2 uurs norm verdwenen. Hij moet nog steeds het werk zo organiseren dat medewerkers niet aan één stuk door achter het beeldscherm zitten. Regelmatig pauzeren blijft dus een must voor gezonde beeldschermwerkers.
Het werk regelmatig onderbreken bij beeldschermwerk blijft dus nodig. Dit om klachten door langdurig zitten te vermijden.
Stress en een te hoge werkdruk kunnen zorgen voor verkramping van de spieren waardoor de balans tussen belasting en belastbaarheid verstoord gaat worden. Inactiviteit door langdurig stil zitten gaan ten koste van de spieren waardoor afvalstoffen niet goed meer kunnen worden afgevoerd.
Het is dus zaak regelmatig te bewegen. De beweegnorm is minimaal een half uur per dag matig intensief.
Advies om RSI klachten te voorkomen
- Werk niet langer dan 5 à 6 uur per dag achter een beeldscherm. Neem voldoende pauzes tussendoor
- Een goede ontspannen houding (let op de schouders) en afwisseling van houding (lopen, staan) is en blijft belangrijk!
- Let op de hoogte en afstand van uw stoel, bureau en beeldscherm. Probeer uw armen en benen in een hoek van 90 graden te houden en zorg voor een verstelbaar bureau en een goed passende stoel
- Ook al is de werkdruk nog zo hoog, zorg ervoor dat u na elk uur aan een beeldscherm te hebben gewerkt steeds ongeveer 10 minuten iets anders doet
- Sla zeker geen lunchpauzes over
- Werk aan een goede lichamelijke conditie
- Ook al is het druk, zorg ervoor dat u tijdens het werk voldoende rustmomenten inbouwt. Overleg daarom met uw leidinggevende en collega’s over de verdeling van werk- en rustmomenten. Dit verhoogt bovendien de werkprestatie.
- Neem na elk uur beeldschermwerk een pauze van 10 minuten!
- Tijdens het werk voldoende afwisseling van taken: telefoneren, schrijven, typen, faxen, lezen, praten. Probeer zoveel mogelijk het zitten en staan af te wisselen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een zit- sta werkplek met een verstelbaar bureau en een zit- sta hulp . Als u weinig te zeggen heeft over uw dagindeling of als u alsmaar hetzelfde werk moet doen (bv alleen maar voor het beeldscherm zitten) praat dan eens met uw leidinggevende.
Wilt u goed leren zitten? Volg dan de online workshop van Beter Zitten. Daarmee verbetert u uw werk- en zithouding, u leert hoe u de werkplek het beste ergonomisch kunt inrichten en hoe u het bureau en de bureaustoel kunt instellen.
Beter leren zittenEn verder:
- Stel uw computer zo in dat u niet alleen met uw muis hoeft te werken, maar ook met de verschillende functietoetsen van uw toetsenbord
- Zet uw archiefkast iets verder weg zodat u erheen moet lopen
- Fleur uw kamer op met planten en geef ze af en toe water (geen koffie!)
- Loop wat vaker naar uw collega’s i.p.v. de telefoon of e-mail te gebruiken
- Vul uw 10-minuten pauzes in met oefeningen, ander werk en/of lopen
- Drink véél water dit zorgt er voor dat u vaker naar de w.c. moet en dus meer beweegt
- Kies een verticale muis in plaats van een platte
- Vervang het grote toetsenbord door een klein exemplaar
Stoelmassage tegen RSI klachten
Steeds meer organisaties gaan over tot het geven van stoelmassages aan de werknemers. Stoelmassage is een effectieve drukpuntmassage van hoofd, rug, nek, schouders, heupen, armen en handen. Op de werkplek, over de kleding heen en in slechts 15 minuten wordt o.a. de bloedcirculatie gestimuleerd en het zenuwgestel geprikkeld. De energie en de concentratie nemen toe en spieren en gewrichten worden soepel. Door lichamelijke- en geestelijke ontspanning en het bewust worden van de eigen werkhouding verminderen kortdurend ziekteverzuim, stress en vermoeidheid bij werknemers en werkgevers!
Dus nog even op een rij:
- Neem steeds een pauze
- Wissel het werk af
- Zorg voor goede hoogte van bureaustoel en bureau
- Neem klachten serieus
Actie ondernemen?
Overleg eerst met uw leidinggevende of werkgever. Bezoek een bedrijfsarts of een ARBO-deskundige. U zou ook contact kunnen opnemen met de personeelsafdeling of de ondernemingsraad van uw organisatie.
Voor meer informatie of advies over het voorkomen van RSI klachten neem contact met ons op.
Neem contact op of bel: 0318 – 48 48 54 Ga terug naar het overzicht