BeterZitten Ergonomische bureaustoelen

Normen voor bureaustoelen

×
Ga terug naar het overzicht

Norm bureaustoel NEN-EN 1335 en NPR 1813

Omdat mensen in Europa behoorlijk van lengte verschillen is in Europa een norm gemaakt voor bureaustoelen, de NEN-EN 1335. Deze norm zegt iets over de maatvoering van de bureaustoel. Omdat Nederland een smeltkroes van diverse culturen is zijn hier de maatverschillen tussen mensen onderling wel heel extreem. Niet iedere bureaustoel kan dan zomaar worden ingezet. Om dit probleem te ondervangen is er een extra Nederlandse Praktijk Richtlijn gemaakt, de NPR 1813. Ook hier gaat het weer om een richtlijn voor de maatvoering van bureaustoelen.

De arbeidsinspectie geeft echter aan dat de werkgever de werknemer een passende bureaustoel ter beschikking moet stellen en spreekt daarbij niet over normeringen.

Een passende bureaustoel voor de meerderheid

Het kan heel goed zijn dat iemand met een extreme lengte of gewicht niet op een NEN 1135 of NPR1813 bureaustoel past. Op zo’n moment is het zaak voor deze mensen speciaal op zoek te gaan naar een passende bureaustoel. De norm voor bureaustoelen is met name handig als er voor een groot aantal werknemers bureaustoelen moet worden aangeschaft. Bij de aanschaf van een ‘norm’ bureaustoel weet je zeker dat ca. 85% tot 95% van de bevolking qua maatvoering op deze bureaustoel kan zitten. Uiteraard na het goed instellen van de betreffende bureaustoel.

Ga voor kwaliteit

Voor de goede orde: de norm NEN EN 1335 of de NPR 1813 zeggen helemaal niets over de kwaliteit of het comfort van de bureaustoel. Het is dan ook aan te bevelen voor de aanschaf van een bureaustoel eerst proef te zitten en de bureaustoel enkele dagen op proef uit te proberen.

Bij bureaustoelen geldt net zoals bij andere investeringsgoederen (denk bijvoorbeeld aan een matras) alle waar is naar zijn geld en op tijd vervangen. Een kwalitatief goede bureaustoel werkt preventief doordat het klachten aan rug, schouders en nek kan helpen voorkomen. Uiteraard alleen als de betreffende bureaustoel dan ook goed op de gebruiker is ingesteld .

Nederlandse norm voor bureaustoelen

De Nederlandse praktijkrichtlijn voor kantoorstoelen de NPR 1813 is herzien. Deze praktijkrichtlijn vervangt samen met de Europese norm NEN-EN 1335 de Nederlandse norm voor kantoorstoelen NEN 1812 uit 2000. NPR 1813 van januari 2003 geeft aan hoe de Europese norm in Nederland wordt toegepast. In het kader van Europese harmonisatie van kantoorstoelen heeft NEN 1812 plaatsgemaakt voor NEN-EN 1335 1, 2 & 3.

Sinds juni 2000 kennen wij de Europese norm voor kantoormeubelen en kantoorstoelen CEN 1335. In Nederland heet deze norm NEN-EN 1335 en deze bestaan uit de volgende onderdelen:

• NEN-EN 1335
• Deel 1: afmetingen
• Deel 2: veiligheidseisen
• Deel 3: veiligheidsbeproevingen

Met de introductie van NPR 1813 is de Nederlandse norm voor kantoorstoelen NEN 1812 niet meer van kracht.

Voor meer informatie of advies bel 0318-484854 of vul het contactformulier in.

Neem contact op

Gerelateerde producten

Professionele bureaustoel Ergo 300
Bureaustoel Ergo 300 
Professionele bureaustoel Ergo 452
Bureaustoel Ergo 452 
Professionele bureaustoel Nuance
Bureaustoel Nuance
Ga terug naar het overzicht
Week proberen?