// Nieuwe bureaustoel kopen? 9 tips om u te helpen - BeterZitten
BeterZitten Ergonomische bureaustoelen

Nieuwe bureaustoel kopen? 9 tips om u te helpen.

×
Ga terug naar het overzicht

U bent aan een nieuwe bureau stoel toe? en nu…? Gemiddeld kopen mensen en bedrijven één keer per zeven jaar een nieuwe kantoorstoel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat u niet precies weet waar u op moet letten bij het kopen van een goede nieuwe ergonomische stoel. We gaan u hierbij helpen.

Belangrijk is u af te vragen hoe lang u per dag op de bureaustoel zit. is dit een paar uurtjes? Bijvoorbeeld twee of wellicht vijf uur? of zit u zelfs acht uur of langer op de stoel? De keuze voor een goede ergonomische bureaustoel is belangrijker naarmate u meer zit. Wij gaan u een aantal belangrijke tips geven.

Kapotte bureaustoel vervangen

Tip 1Begin met het oprekken van uw budget.

Een goede ergonomische bureaustoel kost al gauw meer dan u denkt. Het is waarschijnlijk al lang geleden dat u een stoel gekocht heeft en de prijzen zijn in zeven jaar zeker met tientallen procenten gestegen.

Daarnaast zien we vaak advertenties van woonwinkels met aanbiedingen en prijzen voor goedkope Chinese stoelen en dat is dan het referentiekader. Als u kiest voor jarenlang (zeker 10 jaar) comfortabel en ergonomisch zitten, kies dan voor kwaliteit! Dat is ook beter voor het milieu dan de bureau stoel om de paar jaar weg te gooien.

Tip 2Laat u goed adviseren. 

Probeer de bureau stoel van uw keuze een weekje op uw eigen werkplek uit. Even een paar minuten in een winkel of showroom zitten geeft te weinig zit-ervaring en kan straks zorgen voor een miskoop. Maak een goede keuze want het is ook een keuze voor uw gezondheid en duurzame inzetbaarheid. Probeer nu zelf een bureaustoel van BeterZitten!

Tip 3 -Kies een stoel die past!

Daar gaat het vaak mis. In de praktijk zien we veel bureaustoelen die niet passen als het gaat om zitdiepte, rugleuning en armsteunen. De zitting moet in diepte in te stellen zijn. De plaats van de lendensteun in de rugleuning moet in hoogte en diepte verstelbaar zijn.

De armleggers dienen naast het lichaam geplaatst te kunnen worden en bij het zitten niet te ver voor het lichaam uitsteken. Het beste zijn de zogenaamde 3d armleggers die verstelbaar zijn in breedte, hoogte en diepte. Soms zijn ze zelfs draaibaar en dan noemen we ze 4D.

Tip 4 – Design gaat niet samen met zitcomfort.

Bij de meeste designstoelen zie je dat er vaste armsteunen gemonteerd zijn die niet verstelbaar zijn. Ook de zitdiepte en de rugleuning zijn niet verstelbaar. Gaat u dus een bureaustoel kopen en wilt u een goede keuze maken?

kies dan voor ergonomie en niet voor design, wat niet wil zeggen dat een stoel per definitie lelijk moet zijn, in tegendeel zelfs. Voor mensen met rugklachten maar ook om rugpijn te voorkomen raden wij deze stoelen voor langdurig beeldschermwerk af.

bureaustoel voor vrouwen

Tip 5 – Zorg dat de armsteunen goed passen!

Veel nekpijn en rugpijn komen door het niet, of niet goed, gebruiken van armleggers. De armleggers dienen zodanig op hoogte worden ingesteld dat u deze raakt wanneer uw armen ontspannen vanuit de schouders omlaag hangen en dan een hoek maken van 90%.

De armen dienen daarbij losjes langs het lichaam te hangen.

De armleggers mogen daarbij niet te ver voor het lichaam uitsteken en dus niet het bureaublad raken wanneer u aanschuift om te kunnen werken.

Wij hebben een drukmat-meting gedaan op de zitting van een bureaustoel zonder de armen te steunen op de armsteunen.

Op het beeldscherm van de PC is dan met kleuren de drukverdeling op de zitting te zien. Rondom de zitbotjes ontstaat vaak de meeste druk en die kleuren dan ook meestal rood. Onze armen wegen ca 15% van ons lichaamsgewicht.

Zodra de armen op de armleggers rusten zien we direct de druk op de zitting afnemen en kleuren de zitbotjes groen.

Vandaar het belang van passende armsteunen. Bent u een vrouw? De taille van een vrouw is gemiddeld 8% tot 20% smaller dan bij een man.

Veel vrouwen gebruiken dan ook geen armleggers omdat ze niet passen. Heeft u daar last van? Kijk dan eens naar onze bureaustoel Nuance die we speciaal voor dit probleem zelf ontworpen hebben.

Zachte bureaustoel wielen voor harde vloeren

Tip 6 – Kies de juiste wielen.

In het voetenkruis van de bureaustoel bevinden zich 5 wielen. Het loopvalk van de wielen moet geschikt zijn voor de ondergrond waarop deze moeten rijden. Harde wielen voor zachte vloeren als tapijt en zachte wielen voor harde vloeren zoals laminaat, gietvloeren etc.

Harde wielen op een harde ondergrond kunnen schade aanbrengen aan de vloer en zorgen er vaak voor dat de kantoorstoel te snel kan rijden en dat kan gevaarlijk zijn bij het gaan zitten omdat de stoel dan onder u weg kan schieten. Zachte wielen zijn herkenbaar aan het grijze loopvlak.

Stoffen bureaustoel Nuance

Tip 7 – Let op de sterkte van de stoffering.

U wilt natuurlijk dat een stoel lang meegaat en niet na een aantal jaren al op de vuilnisbelt komt te liggen. Daarbij is de slijtage van de stof zeker van belang. De sterkte van een stofsoort is weergegeven in Toeren Martindale.

U kunt het zo zien dat 1 toer Martindale 1 schuifbeweging op de stof van de stoel is. Op goedkope stoelen zit vaak een stof met ca. 30.000 toeren Martindale. Dat zijn vaak de bureaustoelen die als ze zijn afgedankt in de container liggen en waarbij de voorkant van de zitting is versleten.

Een duurzame stof qua slijtage is een stof met ca. 80.000 – 100.000 toeren Martindale. Gaat u dus een nieuwe bureaustoel kopen let dan op de kwaliteit van de stof.

Ontspannen zitten op de bureaustoel Ergo 452

Tip 8 – Let op het stoelmechaniek.

De meest gebruikte techniek bij een bureau stoel is de synchroontechniek. Dat wil zeggen dat wanneer u de rugleuning in de losse stand zet om de stoel te verstellen, de rug in een bepaalde verhouding beweegt samen met de zitting.

Veel bureaustoelen hebben 3 tot 5 standen waarop de rugleuning vastgezet kan worden. Nu is het vervelende dat de eerste stand vaak als te rechtop wordt ervaren en de tweede stand als net te ver naar achteren.

Omdat de zitting meebeweegt bij het instellen is het nadeel bij de voorste stand ook dat de zitting naar beneden neigt waardoor een afglij effect ontstaat. Vooral vrouwen ondervinden hier hinder van omdat zij meer naar het beeldscherm neigen bij het werken dan mannen.

Het beste bureaustoel mechaniek vinden wij die met een onafhankelijke zithoek- en rughoek verstelling. En dan ook traploos. Dit mechaniek passen we toe in de bureaustoel voor vrouwen de Nuance.

Ook de ergonomische bureaustoel Ergo 452 met zijn swingzitting geeft al een hele andere zit ervaring. Vooral mensen met rugpijn als bijvoorbeeld een hernia hebben veel baat bij de bewegende zitting.

Design bureaustoelen hebben vaak de mogelijkheid de stoel los te zetten maar dan beweegt de hele stoel naar voor of naar achteren. het nadeel is dan dat de voorkant van de zitting omhoog komt.

Tip 9 – Bureaustoel moet voldoen aan de ARBO normen

Een veel voorkomend misverstand is dat een bureaustoel moet voldoen aan de ARBO normen cq ARBO goedgekeurd moet zijn. ARBO diensten keuren geen bureaustoelen dus een goedgekeurde ARBO stoel bestaat niet.

ARBO diensten laten zich leiden door de informatie die ze krijgen van bureaustoelfabrikanten en leveranciers. In Europa bestaat een norm voor bureaustoelen en dat is de EN-NEN 1335. Omdat wij in Nederland qua maat afwijken van Europeanen bestaat in Nederland de Nederlandse Praktijk Richtlijn NPR 1813 die trouwens weer ter discussie staat.

De Normen zeggen wat over maatvoeringen waaraan een bureaustoel moet voldoen maar zeggen niets over kwaliteit en zitcomfort van de stoel. De ARBO wet zegt maar een ding en dat is dat een werkgever een werknemer een passende bureaustoel te beschikking moet stellen.

Aandachtspunten aankoop bureaustoel

U weet nu precies waar u op moet letten bij het aanschaffen van een bureaustoel. Wilt u een ergonomische bureaustoel uitproberen om zelf te ervaren hoe comfortabel het is? Wij bieden u de mogelijkheid om gratis een bureaustoel van BeterZitten te testen op uw eigen werkplek.

Gratis proberen Neem contact op of bel: 0318 – 48 48 54 Ga terug naar het overzicht