BeterZitten Ergonomische bureaustoelen

Langdurig zitten: wat zijn de risico’s en hoe voorkomt u klachten? 

×
Ga terug naar het overzicht

Langdurig zitten is slecht voor ons. We lopen een grotere kans op diabetes, hart- en vaatziekten en een vroegtijdige dood. Mogelijk is er zelfs een verband met het krijgen van depressies en borstkanker. Geen goed nieuws dus voor werknemers met een sedentaire (“zittende”) baan.  

Langdurig zitten een steeds groter probleem 

Naar verwachting zullen werknemers steeds meer werk zittend uitvoeren door verdere digitalisering en automatisering. We zien dit o.a. terug in een toename van de hoeveelheid beeldschermwerk: het aandeel van de werknemers dat meer dan 6 uur per week beeldschermwerk verricht stijgt van 22% in 2007 naar 25% in 2015 (NEA, 2015). Ook neemt thuiswerken toe, met als gevolg minder woon-werkverkeer en meer zitten.  

Waarom is lang zitten ongezond? 

Jaarlijks krijgen veel mensen last van de gevolgen van langdurig zitten. Ons lichaam is namelijk niet gemaakt om zo veel te zitten. Veelvoorkomende klachten zijn:  

  • Verminderde mobiliteit 
  • Hart- en vaatziekten 
  • Klachten aan nek, rug en schouders 
  • Type 2 diabetes 
  • Verminderde zaadkwaliteit bij mannen 
  • Depressieve klachten 
  • Sommige vormen van kanker 
  • Toename van het lichaamsgewicht 

Uiteindelijk kunnen de pijnklachten als gevolg van langdurig zitten zorgen voor arbeidsongeschiktheid, ziekteverzuim en vervroegde uittreding. 

Rugpijn RSI ergonomische bureaustoel

Richtlijnen bij langdurig zitten 

Er is nog geen duidelijke richtlijn voor zitten in Nederland. Het belangrijkste advies luidt om het zitten regelmatig enkele minuten te onderbreken door te staan of te lopen. De optimale duur en frequentie van deze onderbrekingen is moeilijk aan te geven.  

De eerste adviezen variëren van ‘iedere 20-30 min even opstaan of lopen’ tot minimaal 2 uur per dag staan. Lang staan kan echter ook leiden tot lichamelijke klachten. Daarom is het advies om niet meer dan 1 uur achtereen en 4 uur totaal op een dag te staan. 

Hoe kunt u rugklachten door langdurig zitten voorkomen? 

Om rugklachten door langdurig zitten te voorkomen is het belangrijk dat de werkplek ergonomisch is ingericht en dat de zithouding goed is.  

Volgens de arbowet zijn werkgevers verplicht om een ergonomische werkplek te realiseren. Eerder schreven we al aan welke voorwaarden moet worden voldaan voor een ergonomische werkplek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een goede bureaustoel.  

Daarnaast is het belangrijk dat werknemers een ergonomische zithouding hebben. Benieuwd hoe u moet zitten om pijn in de nek, schouders en rug te voorkomen? Lees dan deze blog met tips voor een ergonomische zithouding.  

Wat is de plicht van de werkgever? 

In artikel 7:658 BW is bepaald dat een werkgever maatregelen moet nemen die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn functie schade lijdt.  

Maatregelen ter voorkoming of vermindering van langdurig zitten zullen met name neerkomen op het bewust maken van het belang van bewegen en het faciliteren van beweging tijdens de werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan een bureaufiets en verstelbare zit-stabureaus. Daarnaast kan de werkgever overgaan op staand vergaderen of “kantoorfitness” promoten. 

Zit sta werkplekken voor meer beweging

Wat kunt u als werkgever doen tegen langdurig zitten? 

De werkgever is samen met de werknemer verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek thuis en of op kantoor. Er is een wettelijke plicht om arbeidsrisico’s te beperken. Het is ook in beider belang dat de werknemer vitaal, gezond en gelukkig is en dat uitval door ziekte kan worden voorkomen. Het helpt dus om een aantal maatregelen te nemen, bijvoorbeeld:  

  • Maak het mogelijk dat werknemers regelmatig een beweegmoment kunnen nemen 
  • Sta niet toe dat mensen achter de computer de lunch nuttigen en dan gewoon doorwerken 
  • Maak flexibele werktijden mogelijk, dat geeft een gevoel van vrijheid 
  • Ondersteun sportabonnementen of bedrijfsfitness 
  • Organiseer een Vitaliteitsweek met voorlichting over gezond werken 
  • Stel dynamisch kantoormeubilair ter beschikking 
  • Kies voor staand vergaderen of hoge statafels in de kantine 
  • Ga eens samen wandelen bij een overleg in plaats van aan een vergadertafel te gaan zitten 

Meer bewegen op de werkvloer en minder langdurig zitten? 

Kantoorwerk is nu eenmaal gebonden aan een beeldscherm waarbij we veelal gaan zitten. Natuurlijk is veel bewegen heel goed voor ons, maar als we dan al zitten, laten we dan op een goede ergonomisch verantwoorde manier zitten.  

BeterZitten kan u helpen uw medewerkers bewust te maken van de werkhouding en zorgen voor verbetering daarvan. In onze workshop Ergonomie besteden we ook aandacht aan de risico’s van langdurig zitten en geven tips en adviezen om meer te bewegen.

Neem contact op of bel: 0318 – 48 48 54 Ga terug naar het overzicht