Pijn in de schouder die maar niet overgaat. Dit kan heel erg vervelend zijn. Veel mensen hebben last van dit soort klachten. Vaak gaat het na een beetje ontspannen wel weer over maar het komt ook regelmatig voor dat de klachten zo heftig worden dat het werk er onder lijdt.
Meestal worden deze klachten in stand gehouden door de manier waarop u beweegt. Normaal gesproken zijn de schouders bij bijna alle dagelijkse bewegingen ontspannen. Soms spannen de schouders even aan om vervolgens weer te ontspannen maar daar krijgt u geen klachten van. Pas als de schouders langdurig aangespannen blijven ontstaan er problemen. Daar zijn de schouders namelijk niet voor gemaakt. De spieren raken dan overspannen en gaan pijn doen. Als dit lang duurt wordt ook het ontspannen van de spieren pijnlijk. Als reactie hierop zult u de schouders dan ook helemaal niet meer ontspannen en zit u in een vicieuze cirkel.
Soms lukt het bij het zitten wel om de schouder te ontspannen maar bij het staan en lopen komt er telkens weer spanning op te staan. Hierdoor lukt het niet om de vicieuze cirkel te doorbreken.
Dit kan komen door een beenlengteverschil. Als één been korter is heeft dit tot gevolg dat het bekken scheef komt te staan. Omdat het bekken de fundering vormt voor de wervelkolom komt ook de wervelkolom scheef te staan. Hierdoor ontstaat er een zijwaartse kromming in de onderrug die in de bovenrug en/of nek weer gecompenseerd wordt om er voor te zorgen dat het hoofd uiteindelijk weer recht komt te staan. Als gevolg van deze onnatuurlijke krommingen in de wervelkolom kan er een asymmetrie in de schouders ontstaan. Hierdoor lukt het dan niet meer om een of beide schouders volledig te ontspannen. Vooral als u al klachten hebt kan dit er voor zorgen dat deze niet geheel meer verdwijnen.
Het beenlengteverschil hoeft niet zo groot te zijn om een asymmetrie in de schouders te geven. Een paar millimeter is al genoeg. Omdat er zo veel mensen zijn die dit hebben wordt dit door artsen en specialisten vaak niet eens als beenlengteverschil erkend maar u kunt er wel degelijk last van hebben.
Een klein zooltje in de schoen van het korte been kan helpen. Als het beenlengteverschil niet al te groot is kan het een groot verschil maken als je een dun zooltje in de schoen legt. Het is wel belangrijk dat u goed door een specialist laat checken of dit inderdaad van invloed is op de stand van de aangedane schouder. Het gevaar bestaat dat u gaat overcompenseren of onbewust helemaal verkeerd gaat bewegen. Hierdoor kunnen de klachten alleen maar erger worden.
(Bron: Interfysiek)
Neem contact op of bel: 0318 – 48 48 54
Ga terug naar het overzicht