Bureaublad
De beeldschermwerktafel, het bureau, moet voldoende ruim zijn om computer, toetsenbord, muis en andere toebehoren te kunnen plaatsen en bedienen. Als op een beeldschermwerkplek ook geschreven moet worden verdient het aanbeveling om het werkoppervlak groter te maken dan één standaard bureau-element.
Een tafel die alleen als beeldschermwerkplek gebruikt wordt, moet volgens de normen van de NEN 2449 tenminste aan de volgende eisen voldoen:
- het werkvlak minimaal 120 cm breed en 80 cm diep;
- tussen 62 en 82 cm in hoogte instelbaar;
- de dikte van het werkvlak inclusief draagconstructie maximaal 5 cm.
Een beeldschermwerkplek kan verder verbeterd worden met behulp van accessoires, zoals een documenthouder waarmee regelmatige draaiing en buiging van de nek kan worden voorkomen en een monitorarm waarmee eenvoudig de kijkafstand en hoogte van het beeldscherm kan worden aangepast . Voorkom uitval door ziekte, dat voorkomt hoge kosten.
Bij de aanschaf van nieuw meubilair voor een beeldschermwerkplek is het essentieel dat met ergonomische aspecten rekening wordt gehouden. Goedkoop blijkt toch vaak duurkoop. Afgezien van de kosten van het als gevolg van lichamelijke klachten alsnog aanschaffen van beter meubilair, brengt ziekteverzuim vanwege nek-, schouder- of rugklachten op zich al hoge kosten met zich mee. Als nieuw meubilair arriveert, is goede voorlichting over het gebruik en instelling daarvan essentieel. Zo nodig moet deze voorlichting bijvoorbeeld jaarlijks herhaald worden.
Goede inrichting voorkomt gezondheidsproblemen
- Regelmatig van houding veranderen
- Niet langdurig dezelfde of een beperkt aantal handelingen verrichten
- Langdurig naar het beeldscherm kijken is een behoorlijke inspanning voor de ogen
- Langdurig onder hoge druk eenzijdig werk verrichten is geestelijk erg vermoeiend.
- Langdurig onderuitgezakt, scheef of op het puntje van de bureaustoel werken kan leiden tot bek- rug- en schouderklachten
Dit geldt natuurlijk ook voor beeldschermwerk. Dit kan leiden tot stress en allerlei nerveuze klachten die gezondheidsproblemen zullen versterken.
De wet en beeldschermwerk
In de wetgeving wordt voorgeschreven dat dit beperkt moet worden tot maximaal 6 uur per werkdag. Daarbij geldt als extra voorwaarde dat er hooguit twee uur achtereen achter het beeldscherm gewerkt mag worden, onderbroken door “pauzes” van tenminste 10 minuten, die met andere bezigheden gevuld dienen te zijn.
Beeldscherminstelling en licht
- Donkere letters op een lichte achtergrond zijn rustiger voor het oog en geven minder problemen met spiegelingen op het scherm.
- Spiegeling van invallend TL-licht moet voorkomen worden door goede armaturen.
- Plaats een beeldscherm zo dat er geen spiegeling van buiten op valt, dus zorg voor goede zonwering
- Bij reflectie van kunst- of daglicht wordt het contrast op het beeldscherm veel minder, hetgeen slecht en vermoeiend is voor de ogen.
- Om niet te voorkomen reflecties te verminderen kan een monitorscherm nuttig zijn.
Beeldscherm en ogen
- De medewerker moet recht achter het beeldscherm zitten zodat het hoofd en de nek niet in een voortdurend gedraaide stand staan.
- Het beeldscherm moet op ooghoogte staan, zodat het hoofd niet voorover hoeft te buigen.
- Het beeldscherm hoort eenvoudig verstel- en kantelbaar te zijn.
Beeldscherm kalibreren
Te weinig beeldschermen in Nederland worden gekalibreerd, terwijl een gekalibreerd beeldscherm een streling voor de ogen is. Met een goed gekalibreerd beeldscherm is rekening gehouden met het omgevingslicht.
Toetsenbord
Het toetsenbord dient een losse component te zijn die (het liefst zonder) kabel met de computer verbonden is. Het toetsenbord moet zo dun mogelijk zijn. De gemiddelde hellingshoek van de bovenzijden van het toetsenbord moet 5-25° bedragen. De onderzijde moet stroef zijn zodat het toetsenbord bij het gebruik niet kan schuiven. Bij blind typen dienen de pootjes te zijn neergeklapt.
Bureaustoel
Ten aanzien van de bureaustoel is voorgeschreven dat deze moet voldoen aan de normen volgens de NEN-EN 1335.
- De hoogte van de zitting verstelbaar moet zijn, minimaal tussen 39 en 51 cm gemeten in het midden van de van de zitting in belaste toestand;
- De zitting zelf moet tenminste 44 cm diep en 40 cm breed zijn;
- De zitdiepte verstelbaar moet zijn, minimaal 6 cm
- De rugleuning een adequaat lendesteunvlak moet hebben;
- De stoel een in hoogte verstelbare armleuning moet hebben;
- De stoel een veilige en stabiele constructie moet hebben.
Neem contact op of bel: 0318 – 48 48 54 Ga terug naar het overzicht