// Arbowet bureaustoel: dit zijn de normen  - BeterZitten
BeterZitten Ergonomische bureaustoelen

Arbowet bureaustoel: dit zijn de normen 

×
Ga terug naar het overzicht

Kent u de uitdrukking Arbo bureaustoel of Arbo goedgekeurde stoel? Dan hoort u een veel voorkomend misverstand. De Arbo keurt namelijk geen bureaustoelen. In Nederland keurde TNO bureaustoelen en in Duitsland is het Landes Anstalt (LGA) daarvoor verantwoordelijk. De richtlijnen voor bureaustoelen zijn vastgelegd in de Arbowet en worden getest volgens de NEN-EN 1335 -1:2020 en of NPR 1813 richtlijnen. De toevoeging EN staat voor Europese Norm. 

Met een arbo bureaustoel wordt een bureaustoel bedoeld die voldoet aan de richtlijnen van de norm. In deze blog leest u wat de NEN-EN 1335 en NPR 1813 richtlijnen inhouden en waar de bureaustoel aan moet voldoen.  

normen bureaustoelen

Bureaustoel normen: NEN-EN 1335 en NPR 1813 

Omdat mensen in Europa behoorlijk van lengte verschillen is in Europa een norm gemaakt voor bureaustoelen, de NEN-EN 1335.

Deze Europese norm voor bureaustoelen omschrijft maatvoeringen en instelmogelijkheden met het daarbij behorende verstelbereik. Het zegt dus niets over kwaliteit of duurzaamheid. De maten van de gemiddelde Europeaan zijn als uitgangspunt genomen bij het opstellen van de norm.
De toevoeging 2020 wil zeggen dat dit de laatste aanpassing aan deze norm betreft.

Omdat Nederland een smeltkroes van diverse culturen is zijn hier de maatverschillen tussen mensen onderling wel heel extreem. Niet iedere bureaustoel kan dan zomaar worden ingezet. Om dit probleem te ondervangen is er een extra Nederlandse Praktijk Richtlijn gemaakt, de NPR 1813 (2016).

De Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR) 1813 is een aanvulling op de Europese norm NEN-EN 1135.
Het betreft hier een richtlijn die dus bij voortschrijdend inzicht kan worden aangepast. De NPR 1813 zou
qua instelbaarheid meer recht doen aan de maatvoering van de Nederlandse gebruikers. Daarbij is deze
richtlijn een handvat geworden voor inkopers en facilitair managers. Ook de NPR gaat niet in op aspecten als zitcomfort of een ergonomisch verantwoorde werkhouding.

De arbeidsinspectie geeft echter aan dat de werkgever de werknemer een passende bureaustoel ter beschikking moet stellen en spreekt daarbij niet over normeringen. 

Een passende arbo bureaustoel voor de meerderheid 

Het kan heel goed zijn dat iemand met een extreme lengte of gewicht niet op een NEN 1135 of NPR1813 bureaustoel past. Op zo’n moment is het zaak voor deze mensen speciaal op zoek te gaan naar een passende bureaustoel. De norm voor bureaustoelen vastgelegd in de Arbowet is met name handig als er voor een groot aantal werknemers bureaustoelen moet worden aangeschaft.  

Bij de aanschaf van een ‘norm’ bureaustoel weet u zeker dat ca. 80% tot 90% van de bevolking qua maatvoering passend op deze bureaustoel kan zitten. Uiteraard na het goed instellen van de betreffende bureaustoel. 

Nederlandse norm voor bureaustoelen 

De Nederlandse praktijkrichtlijn voor kantoorstoelen, de NPR 1813, is herzien. Deze praktijkrichtlijn vervangt samen met de Europese norm NEN-EN 1335 de Nederlandse norm voor kantoorstoelen NEN 1812 uit 2000. NPR 1813 van januari 2003 en daarna 2016 geeft aan hoe de Europese norm in Nederland wordt toegepast. In het kader van Europese harmonisatie van kantoorstoelen heeft NEN 1812 plaatsgemaakt voor NEN-EN 1335.

Ga voor kwaliteit 

Voor de goede orde: de norm NEN EN 1335 of de NPR 1813 zeggen helemaal niets over de kwaliteit of het comfort van de bureaustoel. Het is dan ook aan te bevelen voor de aanschaf van een bureaustoel eerst proef te zitten en de bureaustoel enkele dagen op proef uit te proberen. 

Bij bureaustoelen geldt net zoals bij andere investeringsgoederen (denk bijvoorbeeld aan een matras) alle waar is naar zijn geld en op tijd vervangen. Een kwalitatief goede bureaustoel werkt preventief doordat het klachten aan rug, schouders en nek kan helpen voorkomen. Uiteraard alleen als de betreffende bureaustoel dan ook goed op de gebruiker is ingesteld. Lees in deze blog hoe de bureaustoel goed afgesteld kan worden

Producten voor een gezonde en gelukkige werkomgeving!

De klachten van een goedkope stoel zijn vaak: 

  • Na een tijdje zit ik niet meer op het schuim maar op de harde onderplaat van de zitting 
  • De gasveer ging wel heel snel kapot 
  • De rugleuning is stuk 
  • De handels voor de bediening zijn afgebroken 
  • Ik ben wel heel snel door de stoffering heen 
  • De armleggers zijn niet, of niet goed, in te stellen of staan te breed 
  • Er zit speling tussen de gasveer en het voetenkruis waardoor ik scheef zit 
  • Ik krijg pijn aan mijn achterwerk als ik een tijdje zit 
  • Onvoldoende ondersteuning van de onderrug waardoor ik rugpijn krijg

De prijs die u betaalt

Wat kost een excellente NEN-EN 1335 of NPR 1813 norm bureaustoel per dag? Dat kunnen wij u snel voorrekenen. Stel dat u een arbo bureaustoel koopt van € 1.000,00 euro, waar u 10 jaar met plezier op zou kunnen werken. Dan kost u dat slechts enkele dubbeltjes per dag (of twee kopjes koffie per dag minder drinken) Dat staat in schril contrast met roofbouw plegen op uw gezondheid. We rekenen het graag eens voor. Kies voor kwaliteit, u bent het waard! 

Op zoek naar een arbo bureaustoel die aan de normen voldoet? 

Bent u opzoek naar een bureaustoel die aan de normen van de Arbowet voldoet? Neem dan gerust contact met ons op. BeterZitten heeft een groot assortiment kwalitatief goed bureaustoelen waar u niet alleen goed – maar ook lekker – op zit. De stoelen zijn volledig af te stemmen op uw lichaam.  

Neem contact op of bel: 0318 – 48 48 54

Ga terug naar het overzicht